Na vladni strani se bo srečanja po napovedih poleg ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, ki bo vodila vladno pogajalsko skupino, udeležil tudi premier Robert Golob. Dogovorili naj bi se o vsebini in načinu dela v prihodnje.

Ajanović Hovnikova je sicer že takoj ob prevzemu poslov na ministrstvu napovedala, da se bodo pogajanja s sindikati začela še v tem mesecu. Vlada pa je nato še isti dan tudi imenovala pogajalsko skupino.

Kot je ob tem dejala ministrica, pričakuje, da bodo hitro našli skupen jezik in v zadovoljstvo vseh 185.000 javnih uslužbencev dosegli skupen dogovor. Glede na pričakovanja sindikatov pa jih čaka zahtevno delo.

Sindikati javnega sektorja so svoje zahteve naslavljali že na prejšnjo vlado, a do vsebinskih pogajanj ni prišlo. V predvolilnem obdobju se za zaostrovanje sindikalnih aktivnosti niso odločili, so pa jasno sporočili, da od nove vlade pričakujejo, da bo takoj začela pogajanja in vodila tvoren socialni dialog.

Med njihovimi zahtevami je takojšen dogovor o uskladitvi vrednosti plačnih razredov. Še bolj zahtevna pa bodo verjetno pogajanja o sindikalnih zahtevah po ureditvi ustreznih razmerij v spodnji tretjini plačne lestvice, kjer se višina plač zaposlenih giblje pod ali okoli minimalne plače, ter po ponovni vzpostavitvi plačnih razmerij, za katera opozarjajo, da so popolnoma porušena zaradi partikularnega zviševanja plač v posameznih delih javnega sektorja.

STA