Trenutno 7-dnevno povprečje števila okužb v državi se nekoliko poslabšuje, a terase in vrtovi gostinskih lokalov še vedno ostajajo odprte. V prihodnjih dneh bodo tako inšpektorji izvajali poostren nadzor na terasah gostinskih lokalov, je danes napovedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.

Kakšni ukrepi so veljavni?

Strežba je dovoljena med 7. in 19. uro, ob tem pa je treba upoštevati številne omejitve in ukrepe za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Med mizami je potrebno obdržati tri metre razmika, med osebami za isto mizo pa 1,5 metra, ob tem pa za mizo ne smejo biti več kot štiri osebe.

Izvajalci gostinske dejavnosti se morajo enkrat tedensko testirati, razen v primerih prebolevnosti ali če so bili že cepljeni. V treh regijah, kjer so lahko odprli tudi notranjost lokalov, je treba pri obisku upoštevati številne kriterije. V notranjost je namreč mogoče vstopiti le z enim od štirih dokazov: s hitrim ali PCR-testom, ki ni starejši od 48 ur, dokazilom o prebolevnosti ali cepljenju, negativnim PCR-testom, ki ni starejši od deset dni.