Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je na današnjem digitalnem kongresu stranke članom predstavil predlog za kandidatko za predsednico republike. Ocenjuje, da je najboljša kandidatka za to mesto podpredsednica stranke Marta Kos. Končno odločitev o kandidatu stranke bosta sicer sprejela izvršni odbor in svet stranke, je danes pojasnil Golob.

Prva parlamentarna stranka, ki je uradno potrdila svojega kandidata

Golob je ob predstavitvi kandidatke pojasnil, da se mu zdi zelo dobro, da je več ustreznih kandidatov za predsednika republike, ampak on svojo podporo izraža podpredsednici stranke, Marti Kos. “Čas je za prvo predsednico države,” je ob tem dejal.

Danes stojim tukaj, ker želim Sloveniji in svetu ponosno najaviti, da bom kandidirala za prvo predsednico Republike Slovenije,” je dejala Kosova. Kot je povedala, bo takoj zamrznila članstvo v stranki, če bo izvoljena.

Premier in predsednik stranke Golob je tako danes članom Gibanja Svoboda kot kandidatko predstavil Kosovo, izvršni odbor in svet stranke pa bosta po njegovih pričakovanjih o kandidatu stranke odločila v kratkem, najverjetneje do začetka naslednjega tedna.

Gibanje Svoboda je prva parlamentarna stranka, ki je uradno ponudila svojega kandidata. Notranji kandidacijski procesi sicer tečejo tudi v drugih strankah, a nobena od njih končne odločitve o predsedniškem kandidatu še ni sprejela.

Izvršni odbor namreč glede na statut stranke vodi postopke volitev v vse organe na lokalni in državni ravni ter za volitve v Evropski parlament, svet stranke pa na predlog izvršnega odbora določa kandidatke in kandidate za volitve v DZ, Evropski parlament in predsednika republike.