Kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je med današnjo predstavitvijo pred pristojno komisijo DZ izpostavil predvsem čezmejno povezovanje in povezovanje narodnih skupnosti. Menil je tudi, da ima urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu zelo velik pomen. Izpostavil je pomen slovenskega jezika in njegovo učenje. Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu po njegovi oceni v prihodnosti čaka tudi veliko izzivov na različnih področjih, trenutno pa je v dobri kondiciji.

Urad je pomemben tudi z vidika državnosti in vpetosti Slovenije v mednarodni prostor, je še dejal kandidat za ministra brez resorja, pristojnega za odnose Slovenije in slovensko avtohtono narodno skupnostjo v sosednjih državah in Slovenci po svetu.

Arčon se je zavzel tudi za prenovo pristojnega krovnega zakona ob konsenzu tudi Slovencev v zamejstvu in po svetu. Kot pomembno je izpostavil tudi digitalizacijo in današnjemu času ustrezno informiranje društev Slovencev v zamejstvu in po svetu.

V kratki osebni predstavitvi ob začetku zaslišanja pred pristojno komisijo je dejal, da sam prihaja z obmejnega območja, ob meji z Italijo, tako da je po njegovih besedah pomen tega območja globoko zakoreninjen v njegovo razumevanje sveta.

Slovenci v zamejstvu in po svetu so pomemben del in neločljiv del slovenskega narodnega telesa, tisti del, kot je dejal Arčon, zaradi katerega smo “odprti in svetovljanski”. Številčno je slovenski narod sicer majhen, a po kulturni moči “velik in globalen”, je dodal.

Današnja nujna seja parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu je prva seja te komisije v novem sklicu parlamenta.

Devet članov pristojne komisije DZ je predstavitev kandidata ocenilo kot ustrezno

Kot kaže je kandidat za ministra brez resorja, ki bo pristojen za odnose Slovenije s slovensko avtohtono narodno skupnostjo v sosednjih državah in Slovence po svetu, Matej Arčon je uspešno prestal današnje zaslišanje pred pristojno komisijo DZ. Da je bila predstavitev kandidata ustrezna, je menilo 9 članov komisije, 2 sta bila proti.

Po potrditvi je Arčon v izjavi za novinarje dejal, da so občutki po dobri uri konstruktivne razprave, različnih pogledov, različnih pobud, “vse v skupnem interesu podpore Slovencem v zamejstvu in po svetu”, zelo pozitivni. Dodal je, da je sam po naravi človek povezovanja in izrazil upanje v nadaljnje konstruktivno sodelovanje, tako s strani koalicije kot opozicije.

“Slovenci v zamejstvu in po svetu ne smejo biti predmet nekih razdvajanj, ampak skupni interes. Ker sam urad je steber identitete slovenskega naroda in promotor slovenstva v tujini,” je še povedal in napovedal, da naj bi bilo prihodnji teden znano ime tako državnega sekretarja v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga bo Arčon vodil, kot tudi vodje kabineta.

Z ostalimi morebitnimi zaposlitvami bo počakal, da spozna ljudi v uradu in se seznani z morebitnimi potrebami, je še napovedal Arčon, ki bo na položaju ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu nasledil Heleno Jaklitsch.

STA