Aleksandra Pivec se je soočala z marsikatero “afero”, zaradi katere je bila blatena po medijih, nato pa se je izkazala za lažno. Med njima sta najbolj aktualni dve: afera okoli njenega stanovanja in afera Vinakras-Izola. Slednja je sicer starejša, toda pred nekaj dnevi je prišlo do njene razrešitve. Specializirano državno tožilstvo je namreč vložilo ovadbo zoper izolskega župana, medtem ko Pivčeva ni bila med ovadenimi.

Podatki, na katerih se je zgradila afera o najemu stanovanja, ne držijo

Predsednica Naše dežele se je takoj odzvala, da gre za deplasirano afero. Povedala je, da je najemnica stanovanja, zanj ima najemno pogodbo za potrebe občasnega bivanja v Ljubljani, ker še vedno veliko potuje med Ptujem in Ljubljano. “Za najem imam sklenjeno najemno pogodbo in izpolnjujem vse obveznosti iz nje skladno z določili v pogodbi,” je ob tem razjasnila ter dodala, da ne more govoriti, saj ji to zakonsko ni dovoljeno. Mediji so jo ob tem obsodili, da lastnika ne želi razkriti.

Lastnik stanovanja je želel ostati anonimen, toda zaradi medijske pozornosti je bil primoran stopiti v javnost in razjasniti okoliščine njegovega nakupa in najema. Stanovanje je v lasti Dejana Jurkoviča, uradnika in podjetnika. Zaposlen je na Direkciji za infrastrukturo, kot vodja sektorja za investicije v železnice. Ko se je razkril je mediju Požareport delil dokumente, ki dokazujejo, da ima Pivčeva res sklenjeno najemno pogodbo ter koliko za stanovanje plačuje. Dokumenti dokazujejo, da “podatki”, na katerih se je zgradila afera o najemu stanovanja, ne držijo.

Iz dokumentov je razvidno, da je Jurkovič to stanovanje kot družinsko naložbo kupil 18. marca 2021, kar je pred ustanovnim kongresom Naše dežele, ki je potekal 20. marca. Mediji so takrat namreč navajali (veliko jih še vedno navaja), da ga je kupil takoj po kongresu, kar ne drži. Za stanovanje je plačal 144 tisoč evrov, kar je bilo dogovorjeno že leto prej. Cena za stanovanje, ki ob prevzemu še ni bilo končano, ni bila nižja od povprečne cene stanovanj v tej stavbi, stanovanje je bilo torej prodano po povprečni ceni. Prodajna cena za nedokončano stanovanje je namreč bila 1760 evrov za kvadratni meter. Investitor GP Drava – Projekt Šmartinka jih je tedaj prodajal tudi državi in sicer za 1.831 evrov na kvadratni meter.

Dokumente je predložil lastnik stanovanja Dejan Jurkovič in pojasnil, da najemnino redno plačuje, tako kot nalaga najemniška pogodba. 

Zanimivo je tudi dejstvo, da stanovanje ni bilo najcenejše v Vili Šmartinka. Največje stanovanje v bloku je bilo namreč kupljeno za 1.606 evrov na kvadratni meter. Toda razlika je, da njegov lastnik (na srečo) ni javna osebnost. Po neuradnih informacijah gre za podjetnika iz Ljubljane, ki se medijem ni izpostavil oz. upravičeval, kar mu tudi ni potrebno, saj ni javna osebnost.

Pivčeva se je v stanovanje vselila aprila oz. maja lanskega leta, takrat je zanj plačevala najemnino 200 evrov mesečno, saj stanovanje še ni bilo končano. Ko se je vanj dokončno vselila ob koncu leta, je začela plačevati najemnino 1200 evrov mesečno, kar je razvidno tudi iz spodnjega dokumenta. Sam lastnik Jurkovič je ob tem potrdil, da Pivčeva račune redno plačuje, po pogodbi, kar je razvidno tudi iz njegove davčne napovedi za lansko leto.

Stanovanje je medijem razkazala in dokazala, da ni “luksuzno”

Stanovanje Aleksandre Pivec na vrhu Vile Šmartinka je bilo prav tako označeno za luksuzno, toda stanovanje je ob Šmartinski cesti, ki je zelo prometno obremenjena, tudi ponoči. Zraven stanovanja sta prav tako McDonalds in McDrive, ki sta odprta dolgo v noč. Tako so značilni nemiri v večernih urah in neprijetne vonjave. Kot je Pivčeva pokazala novinarju Kanala A, ima res “luksuzen” razgled – na prometno cesto in znak znanega ponudnika hitre prehrane, poleg katerega stanuje.

Stanovanje je veliko 82 kvadratnih metrov, tam pa živi s svojima sinovoma. Skupaj imajo dve spalnici, zato si sinova delita sobo. Ni torej jasno, na podlagi česa je bilo njeno stanovanje označeno za “elitno” ali “luksuzno”.

Lastnik stanovanja Dejan Jurkovič je za Požareport povedal tudi, da bi po koncu pogodbe stanovanje najraje prodal eni izmed nepremičninskih agencij, da se “bodo oni ukvarjali z oddajanjem“, saj najemno pogodbo obžaluje. “Nisem vedel, da samo zaradi imena nastane taka afera,” je povedal, po tem, ko je bil prisiljen pojasnjevati okoliščine lastništva in najema stanovanja.

V aferi Vinakras-Izola ni med ovadenimi

Pred nekaj dnevi se je razrešila tudi afera Vinakras-Izola. Poleti leta 2020 se je namreč soočila z očitki javnosti zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev na Krasu in v Izoli, kjer je prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem. Ponovno gre za afero, ki je bila izjemno razširjena po medijih. Specializirano državno tožilstvo je sedaj ob razrešitvi afere vložilo kazensko ovadbo zoper izolskega župana, Pivčeve ni med ovadenimi.

Protikorupcijska komisija je ugotovila, da je Pivčeva hotelske račune plačala. 

Izolski župan Danilo Markočič je bil ovaden zaradi plačila hotelskega računa za Pivčevo, ki je bila takrat kmetijska ministrica, in njena sinova v izolskem hotelu. “Javni uslužbenec je utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic, ker je v maju 2019 in juniju 2020 izrabil svoj uradni položaj ter prestopil meje uradnih pravic,” so za Televizijo Slovenija pojasnili na koprski policijski upravi.

Markočič je sicer poudaril, da je v zvezi z nočitvami Pivčeve svoje ugotovitve že zapisala protikorupcijska komisija, ki je ugotovila tudi, da je nekdanja ministrica občini vrnila denar za hotelski račun. Za ovadb Pivčeve ni nobene podlage, zato je tudi ni med ovadenimi.

Mediji targetirajo tudi njeno družino

Pivčeva je ob odločitvi tožilstva zapisala: “Večkrat so me poskušali grobo odstraniti iz politike. Nastavljajo mi afere, podtikajo mi škandale, lotevajo se moje družine in mojih sinov,” ter da je po dveh letih neusmiljenega (medijskega) linča tudi tožilstvo spoznalo, da je v zadevi Vinakras-Izola nedolžna.

Obe “aferi” Aleksandre Pivec sta bili res zelo medijsko izpostavljeni, spopadala pa se je z mnogimi očitki javnosti (z nekaterimi se še vedno), kot se je izkazalo pa ni bilo prave podlage za nobeno. Najbolj problematično ob tem je targetiranje njenih družinskih članov, natančneje njenih mladoletnih sinov. Na koncu je bilo ciljanje nanje brez razloga, saj so se zgodbe izkazale za lažne. Pivčeva je zato na Twitterju zapisala objavo, pri kateri spodbuja protest proti zlorabi novinarskega poslanstva in slovenske javnosti. Ob tem je dodala, da nje ne bodo ustavili.