V četrtek, 16. maja, ob mednarodnem dnevu celiakije, bodo med 8. in 15. uro v avli Klinike za interno medicino, organizirali info točko. Zdravstveno osebje bo mimoidoče ozaveščalo o bolezni celiakije ter opravljalo hitre teste za celiakijo in protitelesa v krvi, na rezultate katerih je potrebno počakati približno 10 minut.
Kaj je celiakija?
Celiakija je avtoimuna bolezen, ki prizadene 1% populacije, sproži pa jo lepljiva beljakovina gluten, ki je prisoten v pšenici, ječmenu, rži, piri, kamutu, večzrni piri in tritikali. Zaužitje glutena lahko izzove imunski odgovor v tankem črevesu in sproži vnetno reakcijo, ki poškoduje sluznico tankega črevesa.
Simptome lahko povzroči že vnos najmanjše količine glutena. V kolikor posameznik, ki mu je bila diagnosticirana celiakija, popolnoma ne izloči glutena iz svoje prehrane, se bodo resice tankega črevesa tanjšale (atrofija resic), kar privede do zmanjšane površine črevesja za absorpcijo pomembnih hranil, kot so beljakovine, maščobe,
ogljikovi hidrati ter vitamini in minerali in posledično do pomanjkanja osnovnih hranil (tudi podhranjenosti).