Ob 10. obletnici premiere predstave Razstava src (projekta EPK Maribor 2012) in 40. obletnici Društva Sonček Maribor v Mariboxu vabijo na premiero dokumentarnega filma NIČ KAJ DRUGAČNI OD OSTALIH, v četrtek, 1. decembra 2022, ob 18.00, v veliki dvorani v Mariboxu

Po premieri sledi kratek pogovor z ustvarjalci filma: Lidija Šestak Zorič, producentka in predsednica Mariborskega društva za cerebralno paralizo Sonček Svetlana Dramlić in Rok Vilčnik, scenarij in režija Nives Brešan, igralka in uporabnica VDC Sonček.

Dokumentarni film o potovanju gledališke skupine Sonček, ki je v Beogradu odigrala še zadnjo ponovitev predstave Razstava src, ki je leta 2012 nastala pod okriljem Mariborskega Društva za cerebralno paralizo Sonček.

O potovanju gledališke skupine Sonček v Beograd na zadnjo ponovitev predstave Razstava src

Predstava Razstava src je, na povabilo Zveze za cerebralno paralizo Srbije in Beograda, leta 2017 gostovala v gledališču Kulturnega centra Vuk Karadžić v Beogradu.

Radovedna kamera je pospremila uporabnike in zaposlene VDC Zveze Sonček Pobrežje ter člane Društva Sonček Maribor na »romanje« v Beograd, kjer so še zadnjič odigrali svojo veliko gledališko uspešnico. Predstava je zagotovo nekaj posebnega, saj so igralci na odrske deske prenesli svoje veselje, nepopustljivo voljo in odločenost ter brezmejno srčno čistost. Njihova življenja so omejena z raznimi, skorajda nepremagljivimi ovirami, ki pa jih s pomočjo svojih spremljevalcev pogumno premagujejo. To je zgodba o njihovem trudu in požrtvovalnosti. Je nežni road movie o raznolikih vesoljcih, ki pa niso nič kaj drugačni.

 

Režija in scenarij: Svetlana Dramlić in Rok Vilčnik

Montaža: Rosa production

Producentka: Lidija Šestak Zorič

Produkcija: Društvo Sonček Maribor in Rosa production

Predstava Razstava src je nastala pod okriljem Mariborskega društva za cerebralno paralizo Sonček, v sodelovanju z Zvezo Sonček in VDC Sonček Pobrežje, in sicer kot projekt Evropske prestolnice kulture (EPK) Maribor 2012. Doživela je 37 ponovitev, ogledalo si jo je več kot 6000 gledalcev. Uvrstila se je tudi v finale regionalnega Linhartovega tekmovanja amaterskih gledališč 2013.

Producentka predstave Lidija Šestak Zorič in mentorica igralske zasedbe Zlatka Ornik sta dobitnici posebnega priznanja selektorice regijskega tekmovanja. Gledališko predstavo smo na gostovanjih na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter v Srbiji odigrali v hrvaškem in v srbskem jeziku.