V Mariboru in Murski Soboti danes z več dogodki obeležujejo mednarodni dan spomina na žrtve genocida nad Romi in Sinti. Ta je bil razglašen v spomin na 2. avgust, ko so pred 75 leti nacisti v eni sami noči uničili romski del taborišča v Auschwitzu in pobili skoraj 3000 Romov in Sintov, med katerimi je bila večina žensk, otrok in starejših.

V Murski Soboti danes poteka simpozij, na katerem govorijo o genocidu v drugi svetovni vojni in njegovih posledicah, ki so prisotne v različnih oblikah na območju nekaterih držav Evrope. Na njem sodelujeta predsednik Evropske romske zveze, Zveze Romov Slovenije in Sveta romske skupnosti Jožek Horvat Muc ter generalni sekretar Evropske romske zveze Dragoljub Acković.

V spomin romskim žrtvam holokavsta v drugi svetovni vojni bo ob 12. uri potekala tudi spominska slovesnost s položitvijo venca k spominski plošči.

Razstava v Galeriji Epeka

Popoldne pa bodo v Galeriji Epeka (Koroška cesta 89).odprli še fotografsko razstavo domačega avtorja Branimirja Ritonje z naslovom Auschwitz. Zbrane bosta nagovorila predsednik Združenja Epeka Štefan Simončič in predstavnica Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor Marjetka Bedrač, v umetniškem delu programa pa bo nastopil romski pesnik in pisatelj Jože Livijen.

Po odprtju bo potekalo še predavanje Danijela Vojaka o genocidu nad Romi v Evropi. Vojak je sicer višji znanstveni sodelavec Inštituta za družbene vede Iva Pilarja v Zagrebu in eden od vodilnih hrvaških raziskovalcev genocida nad Romi in Sinti.

Obiskovalce predavanja bosta uvodoma nagovorila še varuh človekovih pravic Peter Svetina in Jožek Horvat Muc.