Jurovski oktet, ki deluje v okviru Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol, je pred dnevi organiziral 11. srečanje oktetov in malih vokalnih skupin. Gre za tradicionalni dogodek, ki vedno poteka na pragu koledarskega poletja in slovenskega državnega praznika. 

Druženje in izmenjava izkušenj 

Idejni in organizacijski vodja Jurovskega okteta Franci Črnčec je srečanje zasnoval v želji, da bi jurovski trg zaživel z lepo slovensko pesmijo v toplem poletnem večeru. Tudi letos mu je to, čeprav so nekateri sestavi odpovedali udeležbo, več kot uspelo. Srečanje ni imelo tekmovalnega značaja, prav tako ni bilo strokovnih ocen. Bistvo je bilo v druženju in izmenjavi izkušenj. 

Na odru v osrčju jurovskega trga so zapeli: vokalni kvintet Ajda s Prevalj, kvartet Hohštaplerji iz Izlak, moška komorna skupina KUD Lojze Avžner iz Zgornje Ložnice, ženska vokalna skupina Simfonija iz Trnovske vasi, Oktet Gallus iz Ribnice in domači Jurovski oktet.

[[image_1_article_67726]]

[[image_2_article_67726]]

[[image_3_article_67726]]

[[image_4_article_67726]]

[[image_5_article_67726]]

[[image_7_article_67726]]

Zazvenele slovenske ljudske in umetne pesmi 

"V izvedbi omenjenih skupin so v toplem poletnem večeru, pod zvezdnim nebom, zazvenele zimzelene pesmi iz zakladnice slovenskih ljudskih in umetnih pesmi. Večer je obogatila le ena tuja pesem in sicer dalmatinska, ki nas je v mislih že popeljala proti morju," je zapisala podpredsednica društva Vida Ornik. 

Jurovski oktet je zapel naslednje pesmi: Sem fantič zelenega Štajerja, Spomin na zimski večer in Oj, Triglav, moj dom. 

Dogaja se na prostem 

Obiskovalce in navzoče je pozdravil podžupan občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah in predsednik Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol Miroslav Breznik. Številne pevske prireditve so sicer tudi po drugih slovenskih krajih, a se izvajajo predvsem po kulturnih domovih. In prav po tem se srečanje v Jurovskem Dolu razlikuje od drugih. Poteka  na prostem, v trškem jedru pod okriljem cerkve Svetega Jurija, v katerem pesem zazveni v tišini okolja in pod jasnim nebom, na katerem kraljujejo oblaki in le prižigajoče se zvezde ožarjajo nastopajoče, dodaja Vida Ornik. 

[[image_8_article_67726]]

[[image_6_article_67726]]

Poslovili so se s skupno pesmijo 

"In prav prijetni vtisi vseh gostujočih glasbenih skupin, ki so vedno znova navdušeni nad naravnimi lepotami Slovenskih goric, nad urejenostjo naše stavbne dediščine in okolja ter navsezadnje nad gostoljubjem organizatorjev prireditev so tisti, ki dajejo moč in zagon ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem, da vztrajajo na začrtani poti."

Prireditev je v Jurovski Dol privabila lepo število obiskovalcev, organizatorji pa si želijo, da bi množičen obisk postal tradicija. V skupnem druženju vseh pevskih gostov v bližnjem gostišču je pesem donela še pozno v noč. Poslovili so se v stilu prireditve - s skupno pesmijo na trgu v siju polne lune.