V domu kulture v Jurovskem Dolu v občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah so včeraj zvečer pripravili osrednjo proslavo ob 18. občinskem prazniku. Tako imenovani Jurjevi dnevi so se začeli 12. aprila, trajali bodo do 11. maja, v tem času pa se bo zvrstilo veliko kulturnih, športnih in družabnih prireditev. 

Ob polnoletnosti občine so v goste povabili priznanega glasbenika Giannija Rijavca 

Osrednji gost včerajšnje proslave je bil primorski glasbenik Gianni Rijavec s spremljevalnim ansamblom, ki se je občinstvu v dvorani predstavil v treh nekoliko daljših točkah. Vmes je zbrane nagovoril župan Peter Škrlec. Prireditve so se ob številih domačinih udeležili nekateri sosednji župani in podžupani, prisotna sta bila tudi ravnateljica domače osnovne šole in župnik jurovske župnije. 

[[image_1_article_65404]]

[[image_3_article_65404]]

Osrednji del prireditve je bil namenjen letošnjim nagrajencem Občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah. S priznanji so se poklonili njihovim dosežkom, ki so, kot je dejala moderatorka prireditve Vida Ornik, zgled delavnosti, prostovoljstva in pokončnega značaja. Preko njih se zrcalijo družbeni izzivi, razpeti med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo,  hkrati pa so pomemben prispevek k napredku, ugledu in  promociji občine.

[[image_2_article_65404]]

Priznanja občine so prejeli Dragica Bračko z Malne, Alen Breznik iz Jurovskega Dola, Radko Majcenič iz Zgornjega Partinja in Ivan Toplak iz Zgornjega Partinja.

Jurjeva srebrnika tokrat Maksimiljanu Krautiču in Gregorju Nudlu 

Jurjev srebrnik sta prejela Maksimiljan Krautič iz Zgornjega Partinja in Gregor Nudl iz Jurovskega Dola. Krautič se že 26 let aktivno vključuje v delo in življenje  kraja in občine. Fotografija in ustvarjanje z njo bi mu lahko bila tudi poklic, a se je podal v tehnično komunikacijske in računalniške vode. S fotografijo pa veliko prispeva k promociji dogodkov v občini in občine nasploh. Dokumentira praktično vse pomembne dogodke v lokalni skupnosti. Njegov fotografski opus zajema slikovno dokumentarno gradivo globoko v čas pred ustanovitvijo občine, zato je še toliko bolj dragocen iz zgodovinskega vidika našega kraja. Nudl je član domačega športnega in gasilskega društva, hkrati je zavzet krvodajalec in občinski svetnik. Bil je med najbolj zaslužnimi za novo pridobitev gasilskega društva – gasilsko vozilo GVC 16/24. S svojo pripadnostjo domačemu kraju in zavzetim in požrtvovalnim delom je veliko pripomogel k razvoju kraja in prepoznavnosti občine. 

[[image_5_article_65404]]

Najvišje priznanje za Marijo Šauperl 

Prejemnica najvišjega občinskega priznanja, Jurjevega zlatnika, je letos Marija Šauperl iz Jurovskega Dola. Po izobrazbi učiteljica in po duši kulturnica je s številnimi dejavnostmi prispevala k uspešnemu družbenemu razvoju občine: z učiteljskim delom, s kulturnim ustvarjanjem, delom z mladimi, s prostovoljskim delom, športnim udejstvovanjem, s skrbjo za naravno in kulturno dediščino, s pridelovanjem ekološko pridelane hrane, s skrbjo za sočloveka, povezovanjem in sodelovanjem z ljudmi. Po skoraj 20-letni karieri v prosveti se je 1997 zaposlila v Knjižnici Lenart in leta 2019 končala več kot 20-letno knjižničarsko kariero kot upokojena direktorica knjižnice. V Jurovskem Dolu je ustvarila, organizirala in vodila več prireditev, ki so postale tradicionalne. Je prejemnica več visokih priznanj. 

[[image_4_article_65404]]

Po končani prireditvi so obiskovalce povabili v avlo Fredija Neuvirta, kjer je bila na ogled razstava 30 let Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki jo je pripravilo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo. Druženje so nadaljevali v sproščenem klepetu ob pogostitvi. 

[[image_6_article_65404]]

Tudi danes pester program praznovanja, jutri tradicionalna Jurjeva nedelja

V Jurovskem Dolu bo pestro in zabavno tudi danes (v soboto). Med 10. in 15. uro se na igrišču pri osnovni šoli obeta otroško jurjevanje z Veveričko, hkrati pa bo potekal dan odprtih vinskih kleti. Zaključek dogajanja v organizaciji Društva vinogradnikov Sveti Jurij v Slovenskih goricah bo ob 18. uri v šotoru pri Gostilni Špindler. 

Še največ obiskovalcev pa pričakujejo v nedeljo, 21. aprila, na tako imenovano Jurjevo nedeljo. Prva sveta maša bo ob 7. uri, druga ob desetih, pri njej bodo sodelovali tudi vitezi Viteškega reda sv. Jurija s Koroške in godba na pihala. Kot je v navadi, ne bosta manjkala Karitasov srečelov in tradicionalni blagoslov konj, ki ga v sodelovanju z župnijo in občino organizira konjeniško društvo Podivjani žrebci.