Društvo kmečkih gospodinj Sveti Jurij v Slovenskih goricah je preteklo nedeljo v okviru 18. občinskega praznika organiziralo tradicionalne šaljive kmečke igre, letos že devete po vrsti. V športnem parku v Jurovskem Dolu se je tokrat zbralo šest ekip, vsaka ekipa je štela po štiri člane. Ekipe so s seboj pripeljale navijače, ki so znova uživali v domiselnih in izvirnih igrah, ki so vsako leto drugačne. Kot nam je povedala predsednica društva Miranda Komperšak, ideje za posamezne igre prispevajo njihove članice, pobuda za kmečke igre pa je prišla s strani Metke Vuzem. 

Ekipe so se pomerile v šestih igrah. V prvi, imenovani zbijanje kijev, so imeli tekmovalci na glavi nogavico, v kateri je bilo jabolko. Z njo so morali podreti štiri z vodo napolnjene steklenice. V igri čelo na čelo so morali preko ovir prenesti jabolko, ki se je nahajalo med čeloma tekmovalcev. V gasilski črpalki je bilo potrebno s pomočjo slamice napolniti usta z vodo in jo prenesti preko ovir v posebno posodo. Naslednja igra se je imenovala dekle je po vodo šlo, tekmovalci pa so preko ovir prenašali vodo s pomočjo palice, položene čez ramena, na vsaki strani je bilo vedro. V igri štrbunk so v leseno luknjo metali majhne blazine, v modni reviji pa oblačili drug drugega.  

[[image_1_article_65812]]

[[image_2_article_65812]]

[[image_3_article_65812]]

[[image_4_article_65812]]

[[image_5_article_65812]]

[[image_6_article_65812]]

Najboljša je bila osnovna šola

Na koncu je prvo mesto osvojila ekipa Osnovne šole Jožeta Hudalesa Jurovski Dol, druga je bila občinska organizacija Rdečega križa, na tretje mesto so se uvrstili člani Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol. Sledili so športniki, gasilci in lovci. Prve tri ekipe so s strani organizatorjev prejele okusne nagrade: kruh, klobaso in vino. Vse sodelujoče ekipe in obiskovalce so jurovske kmečke gospodinje na koncu pogostile z okusno kurjo obaro, manjkala pa nista niti pecivo in pijača. Zbrane v športnem parku je pozdravil tudi župan Peter Škrlec. 

V okviru Jurjevih dni v Jurovskem Dolu bodo danes člani tamkajšnjega društva vinogradnikov izbrali Jurjevo vino.