Za Jurovskim oktetom, zasedbo, ki je postala zaščitna znamka občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, je pestro leto. Poleg tega, da so letos zaznamovali 20 let delovanja, jubilej so konec oktobra praznovali skupaj z Mariborskim oktetom, so sodelovali še na več prireditvah v domači in drugih občinah. Tako so med drugim nastopili na občinski proslavi, na srečanju oktetov, martinovanju, na številnih gostovanjih. Zaključek leta je bil tradicionalni božični koncert, ki so ga 26. decembra pripravili v cerkvi sv. Jurija v Jurovskem Dolu. "Vse, kar smo si letos zadali, smo izpolnili, pravzaprav smo cilje še presegli," nam je povedal organizacijski vodja skupine Franc Črnčec. V novem letu si želi predvsem zdravja, velika želja je, da bi oktet deloval še naprej.

Jurovski oktet se je oblikoval spomladi leta 2003, ko je organizacijski vodja Franc Črnčec po več kot dvajsetih letih ponovno želel obuditi večglasno moško petje v Jurovskem Dolu. Oktet sestavljajo fantje in možje, domačini iz Jurovskega Dola in okolice. Razen nekaj začetnih menjav so ves čas do koronskega obdobja delovali v enaki zasedbi, spomladi leta 2022 pa so skupino obogatili trije mladi pevci. Vsa leta delovanja je umetniški vodja Jurovskega okteta Franci Divjak. V dvajsetih letih je Jurovski oktet s svojim petjem zaznamoval večino prireditev v domači občini, fantje pa so redno nastopali tudi v krajih širom naše Slovenije, občasno pa tudi v Avstriji, na Hrvaškem in v Nemčiji. Pred koronskim obdobjem so se redno udeleževali revij odraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin, vsa leta pa so imeli veliko nastopov na srečanjih zasebnega značaja. V času svojega delovanja so ustvarili dve tradicionalni prireditvi. To sta božični koncert, ki ga pripravijo v domači cerkvi vsako leto 26. decembra, in srečanje oktetov in malih vokalnih skupin, ki se odvija v juniju na trgu v centru vasi. Pevci Jurovskega okteta so v času svojega delovanja posneli tri zgoščenke. Prva s slovenskimi ljudskimi in umetnimi pesmimi je nastala leta 2009, druga z božičnimi pesmimi leta 2012, leta 2018 pa je izšla še zgoščenka Pri farni cerkvici, na kateri so zbrane slovenske ljudske pesmi.

Jurovska cerkev je bila polna do zadnjega kotička 

Na god sv. Štefana, prvega mučenca, in na praznik slovenske samostojnosti in enotnosti so člani Jurovskega okteta številnim obiskovalcem v župnijski cerkvi zapeli deset božičnih pesmi. Kot gostje so nastopile pevke vokalne skupine Magdalenke iz sosednjega Benedikta. Zasedbo sestavljajo dekleta, žene in matere različnih generacij, ki sta jih povezala ljubezen in iskreno veselje do petja. Ime so si nadele po Magdaleni Gornik, ki je s skromnim življenjem kljub trpljenju dosegala neverjetne stvari.

[[image_1_article_61717]]

Koncerta so se med drugim udeležili župan občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah Peter Škrlec, župnik in prodekan Janko Görgner, ki je zbrane tudi na kratko nagovoril, ravnateljica Osnovne šole Jožeta Hudalesa Jurovski Dol Vesna Breznik in predsednik Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol Miroslav Breznik. Božično zgodbo je na koncertu predstavila Vida Ornik. 

[[image_2_article_61717]]

Ob koncu prireditve sta skupini skupaj z obiskovalci zapeli dobro znano pesem Sveta noč. Po koncu koncerta so se vsi družili na osrednjem trgu ob toplih napitkih in pecivu in se nato odpravili še v bližnje gostišče, kjer so pevci Jurovskega okteta ob dnevu samostojnosti in enotnosti zapeli še nekaj domoljubnih pesmi.