Folklorna skupina Jurovčan, ki deluje v okviru Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol, je preteklo nedeljo v domu kulture v Jurovskem Dolu priredila šesto zabavno prireditev Zašpilaj in zakrikaj po domače. Janja Roškarič je ob temperamentnem vodenju prireditve veselo krikala ter obiskovalcem predstavila zanimivo izročilo o tradiciji krikanja ali juckanja (vriskanja), ki je praviloma povezano z veseljem, običajno ob vasovanju, porokah, planinarjenju, pri pastirjih na planinah, košnji, trgatvah in podobno.

[[image_1_article_65023]]

V dvorani je bilo veselo in prešerno vzdušje

"Namen prireditve je, da ohranimo tradicijo krikanja, veseljačenja, druženja, povezovanja ljudi in jo prenašati na mlajše rodove," je povedal organizacijski vodja skupine in predsednik kulturnega društva Miroslav Breznik. Še posebej ga je veselilo, da je bila dvorana nabito polna in da so se tudi nekateri obiskovalci pridružili juckanju. 

[[image_2_article_65023]]

Program domače glasbe, pesmi, krikanja in humorja so pripravili skupina Pika na i, ansambel Sladki greh, godci Folklorne skupine Jurovčan, harmonikar Anej Lorber, Trio Šerbinek, skupina Ajda, ansambel Brloga, Duo Matic Družovič in Mihael Hlade, Maja in Vlado Ravničan, ansambel Razigrani ter osem krikarjev.

[[image_4_article_65023]]

Starejša folklorna skupina Jurovčan je lani zaznamovala 50-letnico neprekinjenega delovanja. Druži jih ohranjanje kulturne dediščine ljudskih plesov, pesmi in običajev ter tesno prijateljstvo. Ves čas svojega delovanja je skupina nastopala na prireditvah v domačem kraju, po Sloveniji in tudi v tujini. Trikrat je bila izbrana za nastop na državnem srečanju folklornih skupin v Beltincih.

Mladinska folklorna skupina Jurovčan deluje od leta 2016. V njo so vključeni študentje in dijaki iz domačega kraja, ki so se s folklorno dejavnostjo srečali že v osnovnošolskih letih. S svojimi odrskimi postavitvami predstavljajo štajerske ljudske plese, pesmi in običaje. Gostujejo v sosednjih krajih, po Sloveniji in sosednji Hrvaški. Druži jih prijateljstvo in pripadnost ohranjanju naše kulturne dediščine.

Po prireditvi je pred kulturnim domom v lepem sončnem vremenu potekalo druženje nastopajočih ansamblov in obiskovalcev - teh je bilo več kot 300. Vsem so gostoljubno ponudili "jüžno" - krüh z zablom, lűk in küklo, pa tudi dobre vinske kapljice ni manjkalo. Skupno igranje muzikantov ter veselo druženje s krikanjem je trajalo vse do poznih večernih ur. 

[[image_3_article_65023]]

Prostovoljne prispevke s prireditve bodo namenili za opremljanje obeh folklornih skupin in za kritje potnih stroškov gostovanj.