Na Osnovni šoli Jožeta Hudalesa Jurovski Dol že vrsto let deluje turistični podmladek, ki se redno udeležuje tekmovanj v projektu Turizmu pomaga lastna glava. Organizatorja tega tekmovanja sta Turistična zveza Slovenije in Zavod za šolstvo. “V večletnem odkrivanju turističnih potencialov domače pokrajine smo že iskali zanimive zgodbe, učne poti, spoznavali bogato kulturno dediščino naših babic in iskali možnosti zelenega turizma, se preizkusili v organizaciji tabora ter prireditve, kot je festival Cajt je za Jurfešto,” nam je povedala mentorica turističnega podmladka Milena Kokol.

Ideja je, da se vzpostavi krožna pot, na kateri bi se lahko kolesarji iz vaških vodnjakov osvežili z domačo izvirsko vodo, zaužili tradicionalne slovenjegoriške jedi in čas preživljali ob vodi

Letošnja tema je bila Voda in zdravilni turizem in tako so se na jurovski osnovni šoli osredotočili na zdravilne turistične produkte, povezane z vodo in zdravim načinom življenja. “Z raziskavo smo ugotovili, da so osrednje Slovenske gorice bogate z izvirsko vodo, ohranjenimi vodnjaki, naravnimi in umetnimi jezeri in nenazadnje tudi s termalnimi in mineralnimi vrelci.” Njihov turistični proizvod nosi naslov Z biciklom do okusa globin. Na srečanju v Mariboru, ki je bilo 5. aprila, so osvojili zlato priznanje, 26. maja se bodo udeležili državnega srečanja v Medvodah.

Z raziskavo smo ugotovili, da so osrednje Slovenske gorice bogate z izvirsko vodo, ohranjenimi vodnjaki, naravnimi in umetnimi jezeri in nenazadnje tudi s termalnimi in mineralnimi vrelci.

“Osrednji lik turističnega proizvoda je vila Globovnica, ki predstavlja kapljico čiste pitne izvirske vode. Obiskovalce tržnice in ocenjevalno komisijo smo prepričali z odličnim nastopom, z izgledom turistične stojnice in kvalitetno izdelano turistično nalogo. Tako je vila Globovnica z ostalimi nastopajočimi vabila obiskovalce z zanimivimi slovenjegoriškimi zgodbami vseh generacij, ki radi kolesarijo, na dvodnevni turistični program,” še pravi Kokoljeva in dodaja, da bi se lahko »biciklisti« popeljali od vaškega vodnjaka, ki med drugim krasi čudovit trg v Jurovskem Dolu, preko Zgornjega Partinja do jezer Pristava, Komarnik, Radehova in do trojiškega jezera. Ob krožni poti se bodo srečali z zanimivimi zgodovinskimi povestmi, kot so Črni križ pri Hrastovcu, in se v mestnem parku v Lenartu preizkušali v kvizu Evropa, ali te poznam. Občudovali bodo bogato naravno in kulturno dediščino ter se preizkušali tudi v vodnih športih. Osvežili se bodo s čisto pitno vodo iz slovenjegoriških vodnjakov in izvirov ter nenazadnje poskusili tudi benediško termalno vodo. Zaužili bodo tradicionalne slovenjegoriške jedi in se ob jezeru Pristava sproščali na ribjem pikniku.

Trški vodnjak v Jurovskem Dolu (narisala učiteljica likovne umetnosti Ana Šuster Kraner)

Turistični proizvod bodo predstavili tudi občinam v osrednjih Slovenskih goricah, kot so: Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Lenart, Sv. Trojica in Benedikt. “Turistični podmladek Osnovne šole Jožeta Hudalesa Jurovski Dol se nadeja, da bo s sodelovanjem omenjenih občin in različnih društev ta turistični proizvod tudi zaživel.”

V aprilu so se učenci turističnega podmladka potepali po Mariboru

Učenci turističnega podmladka se poleg uspešnega raziskovalnega dela tudi potepajo. Kot nam je še povedala Milena Kokol, so v petek, 8. aprila, obiskali Maribor. “V prvem delu naše ekskurzije so spoznali Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor. Dijaki so jim predstavili praktični pouk kuharstva in ostale gastronomske ter gostinsko-turistične programe. Spoznali so tudi mednarodne projekte in tekmovanja, v katerih šola sodeluje. Učenci pa so s posebnim zanimanjem prisluhnili strokovnim ekskurzijam, ki se jih udeležijo dijaki skozi izobraževanje. V nadaljevanju so se učenci izbirnega predmeta turistična vzgoja predstavili še v vlogi turističnega vodiča in pripravili predstavitve posameznih kulturnozgodovinskih znamenitosti mesta Maribor. Sprehod po mestu smo zaključili v Hiši stare trte. In ker so v turizmu pomembni tudi gostinski objekti, smo našo ekskurzijo zaključili v Motelu in Piceriji Črni baron v Malečniku. Lastnik Marjan Vidovič nam je predstavil zgodovino gostišča in njihovo pestro ponudbo. Ob koncu je sledilo presenečenje, saj nas je gostišče tudi pogostilo, zato iskrena hvala gostišču in gospodu Marjanu Vidoviču za prijazno gostoljubje.”