Kolesarsko društvo E.T. Jurovski dol, ki od leta 2022 deluje v okviru Športnega društva Sveti Jurij v Slovenskih goricah, je organizator današnjega rekreativnega kolesarskega maratona, ki velja za enega največjih športnih dogodkov v osrednjih Slovenskih goricah.

Trase so prilagojene, da lahko vsi uživajo v rekreaciji

Po lanskoletni prvi izvedbi maratona, na katerem je sodelovalo 320 kolesarjev, so se danes ob 10. uri na pot podali letošnji udeleženci - skupno jih je bilo kar 580. Kot so nam povedali organizatorji, so tudi letos na voljo tri trase: družinska (dolga 10 kilometrov, primerna predvsem za družine z otroki, delno poteka po utrjenem makadamu), zeleni Jurij (dolžina 27 kilometrov in 450 višinskih metrov, primerna za izkušene rekreativne kolesarje) in gozdna pošast (dolžina 52 kilometrov in 830 višinskih metrov, primerna za izkušene kolesarje). Vožnja je možna z vsemi tipi koles (specialke, električna, gorska, ...).

[[image_1_article_66041]]

Najzahtevnejše proge, gozdne pošasti, se je udeležilo 180 udeležencev, na drugih dveh progah pa 400. Skupno je bilo udeležencev torej kar 580, zato so v društvu KAD E.T. Jurovski dol z udeležbo zelo zadovoljni.  "Vsako leto se številka povečuje, letos nas res preseneča udeležba. Zelo smo hvaležni, da nas ljudje podpirajo in se rekreirajo," so za Maribor24 povedali v društvu. Z dogodkom se promovira tudi sama Občina Sveti Jurij v Slovenskih Goricah, saj se maratona udeležujejo ljudje iz cele Slovenije. Letos je najbolj oddaljen udeleženec prišel iz Pirana. To je potrditev, da se Kolesarski maraton Jurovski Dol uveljavlja kot priljubljen dogodek, ki privablja kolesarje iz vse Slovenije. Prihodnje leto pričakujejo še več udeležencev in že sedaj kovajo načrte za še boljši maraton.

Maraton predstavlja druženje za celotne družine

Letošnji drugi rekreativni kolesarski maraton Jurovski Dol tudi tokrat poteka v okviru dogodkov ob občinskem prazniku. Maraton nima tekmovalnega značaja, kar pomeni, da ni uradnih meritev časa. Udeležujejo se ga celotne družine: Od najmanjših članov, ki sedijo zadaj v sedežu, do tistih, ki so s kolesom doslej prevozili le nekaj metrov. Proge so prilagojene zahtevam in predvsem uživanju v rekreaciji.

[[image_2_article_66041]]

Predviden zaključek za vse trase je med enajsto in dvanajsto uro. Vsak tekmovalec ob koncu prejme majico, medaljo in topel obrok. Podjetje MEDIMOVE udeležence razvaja z masažami, Sladka Hajdi pa je poskrbela, da bodo vsi otroci uživali v sladoledu. Najmlajši lahko uživajo tudi v dveh igralih, ki so jih prispevali iz Napihljivih igral Veverička. V Zdravstvenemu domu Lenart, Centru za krepitev zdravja, medtem s promocijami preventivnih programov in meritvami krvnega tlaka skrbijo za zdravje udeležencev.

Po končanem maratonu bo sledilo še žrebanje nagrad in licitacija podpisanega dresa Primoža Rogljiča. Gre za dres iz njegove kolekcije s podpisom na desni strani prsi. Zbrana sredstva bodo podarjena šolskemu skladu OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski Dol. Namen sklada je pomoč socialno šibkim učencem in financiranje dejavnosti ter potreb šole, ki niso del izobraževalnega programa oz. se ne financirajo iz javnih sredstev, kot so nakup nadstandardne opreme, zviševanje standarda pouka in podobno. 

[[image_3_article_66041]]

Iz društva KAD E.T. Jurovski dol se še posebej zahvaljujejo generalnemu sponzorju, podjetju Prohit - agenciji za upravljanje terjatev. Podjetje s svojo aktivnostjo skrbi za ohranjanje in izboljšanje zdravja zaposlenih. Zaradi skrbi za zdravje delavcev vzpodbujajo dogodke, ki temeljijo na rekreaciji in zdravem preživljanju prostega časa, zato so društvo podpirali pri izvedbi priljubljenega dogodka in omogočili uživanje mnogih.