Konec meseca se bo v Mariboru odprla prva trajnostna trgovina pri nas.

Koncept trgovine Robin Food je, da bi svoje police napolnili s presežki hrane. V osnovi želijo, da bodo presežke hrane za trgovino ali kupili ali jim bodo podarjeni, te izdelke pa bodo potem ponudili po ceni, ki bo od 50 do 80 % nižja kot v običajni trgovini, odvisno od tega, kako blizu roka uporabe bo izdelek.

Gredo korak za korakom

Kot nam je povedal idejni vodja projekta Dalibor Matijević, bo tudi sama lokacija trgovina kmalu razkrita. Priznal pa je, da ta ne bo na lokaciji, kjer so jo prvotno načrtovali, in bo vsaj v začetku v manjšem obsegu, kot so predvidevali, saj kot pravi idejni vodja »korak za korakom« se daleč pride. Trgovina v Mariboru se bo razprostirala na okoli 200 kvadratnih metrih, v prihodnosti načrtujejo tudi restavracijo. V kateri bo del presežkov občasno uporabljen tudi pri pripravi hrane. Hkrati pa nameravajo preko različnih dogodkov ljudi ozaveščati in izobraževati o odgovornem ravnanju s hrano.

Pomembna pridobitev mestu Maribor

V načrtu pa imajo tudi, da bi v sklopu koncepta trgovine in kasneje restavracije, postavili tudi trajnostne vrtove, kjer bi sadili začimbe in zelenjavo. Njihov koncept Robin Food tako vidijo kot največji poligon v EU na področju krožnega gospodarstva. A Dalibor poudarja, korak za korakom, najprej bo tako konec meseca v Mariboru zaživela le trgovina, ki pa bo mestu prav gotovo pomembna pridobitev.