Državni zbor mora parlamentarno preiskavo odrediti, če to zahteva tretjina poslancev ali državni svet.

Državni svet (DS) je danes z 20 glasovi za in brez glasu proti potrdil zahtevo za parlamentarno preiskovalno komisijo o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pregonu državnega svetnika Franca Kanglerja. DZ mora parlamentarno preiskavo odrediti, če to zahteva tretjina poslancev ali državni svet.

Spoštovanje načela delitve oblasti

Pobudnik zahteve, državni svetnik Marjan Maučec je na seji DS ponovno opomnil, da mora biti nekaj narobe s tem, da je nekdo dvajsetkrat na zatožni klopi, pa nikoli dokončno obsojen. Sam se bolj nagiba k politični odgovornosti, da je torej »nekdo nekaj nekomu naročil«. Stališče pravne službe DS je predstavil Dušan Štrus. Kot je dejal, so problemi delovanja sodstva lahko predmet parlamentarne preiskave, mora pa biti ob tem spoštovano načelo delitve oblasti. Tako druga veja oblasti ne more sprejemati sklepov, ki bi lahko vplivati na konkretne sodne postopke, je pojasnil.

Raziskali naj bi sum kršitev človekovih pravic

Predsednik DS Alojz Kovšca je v razpravi poudaril, da ne želi posegati v delovanje pravosodje. »Obstajati pa mora način, da če pride do zlorabe oblasti, za to nekdo odgovarja,« je pojasnil. Indici, da je prišlo do vpliva politike, po njegovi oceni obstajajo, preiskovalna komisija DZ pa naj ugotovi, ali to drži. S parlamentarno preiskavo naj bi sicer ugotavljali morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali »pri pripravi in izvedbi političnega in kazenskega pregona« zoper nekdanjega mariborskega župana Kanglerja. Raziskali naj bi sum kršitev človekovih pravic v postopkih in domnevno »nezakonito upravljanje in vodenje določenih evidenc policije«. Ustava in poslovnik o parlamentarni preiskavi določata, da mora DZ parlamentarno preiskavo odrediti, če to zahteva tretjina poslancev ali državni svet.