Ta konec tedna, od 17. do 19. maja, bo v ptujskem minoritskem samostanu tradicionalna, letos jubilejna 35. prireditev Dobrote slovenskih kmetij, na kateri med drugim podeljujejo nagrade najboljšim v različnih skupinah živil. Gre za praznik slovenskega podeželja, na katerem predstavijo vse tisto, kar še znajo narediti pridne roke na slovenskih kmetijah.
Na današnji tiskovni konferenci v ptujski mestni hiši so tridnevni program festivala, ki bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar, podrobneje predstavili. Kot so povedali organizatorji, je bil odziv kmetij za sodelovanje izredno dober, saj je bilo v 17. skupinah izdelkov ocenjenih 888 dobrot. O kvaliteti pa pričajo pridobljeni rezultati. Že brez ocenitve krušnih izdelkov, to ocenjevanje bo potekalo v sredo, bodo podelili 365 zlatih, 193 srebrnih in 112 bronastih priznanj. Vsi nagrajeni izdelki bodo razstavljeni na razstavi v prostorih Minoritskega samostana, hkrati pa bo izdelke kmetij, ki sodelujejo na ocenjevanjih, mogoče okušati in kupiti na okoli 30 stojnicah.
Gajšek: Veseli me, da se letos povezujeta dva festivala
Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj, je dejala, da jo veseli, da se letos povezujeta dva festivala - Dobrote slovenskih kmetij in Salon Sauvignon, ki praznuje 10-letnico. "To priča, da imamo res zelo močno in bogato tradicijo. Verjamem, da s tem organizatorji pripomorejo k prepoznavnosti slovenske hrane."
[[image_1_article_66120]]
Žveglič: Našega ponosa, znanje in tradicije se ne da kupiti
Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, se je zahvalil tistim kmetijam, ki se udeležujejo festivala in izpostavil njegov pomen: "V 35 letih festivala se je marsikaj spremenilo. V kmetijstvu so tako stalnice kot spremembe. Spremenila pa se ni ljubezen do slovenske kmetijske zemlje, spoštovanje do tradicionalnih okusov in zavedanje, da so pri pridelavi hrane vedno potrebni sodobni pristopi in okusi. Vse to naše kmetije ponujajo našim potrošnikom in tega nam nihče ne more vzet. Tudi po zadnjih prodajah podjetij v slovenski živilsko-predelovalni industriji. Tega ponosa, znanja in tradicije se ne da kupiti. Da se pa kupiti izdelke s slovenskih kmetij."
[[image_2_article_66120]]
Rebernišek: Ne bi smelo biti Slovenca, ki ne bi obiskal Dobrot slovenskih kmetij
Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, je dodal, da aktivnosti v okviru letošnjih Dobrot slovenskih kmetij tečejo že od februarja naprej. Kot posebnost letošnjega festivala je omenil razstavo, na kateri bodo na ogled vsi izdelki, ki jih je oziroma jih še bo ocenila komisija. To se zgodi vsakih pet let. "Po mojem mnenju ne bi smelo biti Slovenca, ki ne bi obiskal Dobrot slovenskih kmetij. S tem dejansko začuti to, kar Slovenci smo. Smo majhen narod, po drugi strani pa imamo bogato kulinariko, bogato ponudbo, smo srčni ljudje. Zato ob 35. festivalu velja še posebno vabilo."
[[image_3_article_66120]]
Festival bo svečano odprla predsednica države
Petkovo dogajanje se bo ob 9. uri začelo s strokovnim posvetom Slovenska super živila skozi letne čase v prostorih minoritske kleti in nadaljevalo z dnevom šol in vrtcev, ko bodo med drugim podelili priznanja za dela likovnega natečaja Za vsako bolezen rožica raste na slovenskem podeželju. Na razpis je prispelo več kot 400 likovnih del, okoli 60 jih bodo razstavili. Ob 11. uri sledi svečana razglasitev zmagovalca in podelitev priznanj za Najuspešnejše podeželske območje Slovenije v letu 2023. Zbrane bo nagovorila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić. Ob 12. bo festival slavnostno odprla njegova častna pokroviteljica, predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Med 13 in 15. uro sledijo pogostitve in degustacije ter delavnice v šotoru.
Pribožič: Dobrote so podporno okolje vsem kmetijam
Peter Pribožič, predsednik organizacijskega odbora 35. festivala Dobrote slovenskih kmetij, je poudaril, da prireditev temelji na delu vseh svetovalk in svetovalcev javne službe kmetijskega svetovanja. "Delamo za to, da predstavimo pristno slovensko podeželsko kulinariko. Znotraj 17 skupin različnih izdelkov so še posamične kategorije, največ pa je krušnih, mesnih in mlečnih izdelkov." Dodal je še, da so Dobrote slovenskih kmetij v vseh teh letih postale prepoznavna blagovna znamka, kmetije pa dobljene znake dobrot s festivala s pridom koristijo. "Dobrote so podporno okolje vsem kmetijam, ki šele začenjajo svojo pot, kot tudi tistim, ki želijo osnovno pridelavo nadgraditi s predelavo in ponujati visokokvalitetne izdelke. Nagrajen izdelek je hvalevreden, predvsem pa je izdelek, ki prihaja iz slovenskih pridelkov. To je res slovenska lokalno-sezonsko obarvana hrana." Poseben poudarek bo letos na pomurski regiji, kjer strokovno delo izvajajo svetovalke in svetovalci Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota.
[[image_4_article_66120]]
V soboto, 18. maja, se bo ob 10.30 začel nastop folklornih skupin Folkfest, predstavilo se bo Bolfenško društvo starodobnikov, ob 13. uri pa bodo začeli s podelitvami priznanj za nagrajene izdelke in bogatim kulturnim programom. Potekale bodo tudi degustacije vinskih sort nagrajenih vzorcev in anketa o navadah pitja vina.
Vsak dan v času festivala (med 9. in 18. uro) si boste lahko v minoritskem samostanu ogledali razstavo nagrajenih dobrot, v šotoru na minoritskem parkirišču bodo na voljo kulinarična razvajanja, na stojnicah pestra ponudba dobrot, vse pa bo začinjeno z bogatim spremljevalnim programom.
Nedelja se bo začela z deseto sveto mašo v cerkvi sv. Petra in Pavla (maševal bo p. Milan Kvas iz Kančevcev), ob 10.45 bo v prostorih minoritskega samostana nastop Folklorne skupine Rogoznica, sledile bodo podelitve priznanj za nagrajene izdelke, kar bodo znova združili s pestrim kulturnim programom. Prav tako bodo na voljo degustacije vinskih sort nagrajenih vzorcev, ob 15. uri pa se bo začela javna radijska oddaja Radia Ptuj Med ljudskimi pevci in godci.
Slavko Dobnik, vodja festivala Salon Sauvignon, je povedal, da gre za samostojni festival, ki bo v soboto, 18. maja, med 13. in 19. uro potekal v Dominikanskem samostanu na Ptuju. Udeležilo se ga bo okoli 60 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije.
[[image_5_article_66120]]