Decembra napovedujejo precej dinamično vreme.

Vir: ciklon.si /srednjeročna napoved

Evropa je v primežu mraza. Del polarnega troposferskega vrtinca se bo pomaknil nad Skandinavijo. Sedaj to kaže glavni zagon, kontrolni zagon, ter vedno več njegovih članov. Glavni kaže polarni mraz večinoma nad Skandinavijo, kontrolni pa tudi že precej južneje, so zapisali v srednjeročni vremenski napovedi na ciklon.si /srednjeročna napoved. Na vremenskem portalu so poudarili, da je danes nemogoče govoriti o tem, če bo zajel tudi Slovenijo. “Bo pa vreme precej dinamično, vidimo nadpovprečno količino padavin nad nami in Sredozemljem. V zgornjem delu stratosfere pa se že dalj časa kaže močno segrevanje, ki se bo v nadaljevanju začelo tudi z atlantske strani. Tako, da močno diši po razcepu polarnega vrtinca ob koncu decembra.”

Za nižine je napovedano rahlo sneženje

Do ponedeljka bomo po napovedih portala ciklon.si /srednjeročna napoved pod vplivom ciklona nad severnim delom Sredozemlja. Prevladovalo bo večinoma oblačno vreme z manjšimi padavinami, po nižinah bo lahko tudi rahlo snežilo. Največ padavin pričakujemo v drugi polovici noči na petek in v soboto ter nedeljo z glavnino v zahodni polovici Slovenije. V petek bo lahko rahlo snežilo do nižin, za vikend pa se bo meja sneženja dvignila na okoli 800m, v alpskih dolinah na severozahodu bo snežilo.

Predvidene količine snega do sobote. Vir: ciklon.si /srednjeročna napoved

Na začetku prihodnjega tedna se bo okrepilo območje visokega zračnega pritiska, ki bo sredi tedna oslabelo. Nova vremenska motnja bi lahko vplivala na vreme pri nas.

Koliko snega lahko pričakujemo na Štajerskem?

Jutri bo oblačno, občasno bodo rahle padavine, ki jih bo dopoldne največ na severovzhodu. Pihal bo severovzhodni veter. Najvišje temperature bodo med 0 °C in 5 °C.

Sodeč po napovedih ARSO lahko sicer na Štajerskem največ snega pričakujemo danes ponoči in vse do jutrišnjega popoldneva. Zaradi napovedanega dežja ni znano, koliko se ga bo prijelo, toda do nižin je napovedano le rahlo sneženje. 

V petek bo oblačno, v drugem delu noči na petek se bodo padavine od juga nekoliko okrepile in v petek dopoldne večinoma ponehale, meja sneženja se bo večinoma spustila do nižin. Najvišje temperature bodo med 0 °C in 5 °C.

V soboto bo oblačno, padavine se bodo od juga spet nekoliko okrepile, meja sneženja bo na okoli 800m, največ padavin bo v zahodni polovici Slovenije. Najvišje temperature bodo med 0 °C in 5 °C.

V nedeljo bo oblačno, občasno se bodo še pojavljale krajevne padavine, ki bodo pogostejše v zahodni polovici Slovenije. Meja sneženja bi se lahko dvignila na 1500m, najvišje temperature bodo med 1 °C in 6 °C. V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho vreme, najvišje temperature bodo med 3 °C in 8 °C, še napovedujejo na vremenarskem portalu.