Borut Pahor je na slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve holokavsta opozoril na nevarnost drobnih nestrpnosti.

V luči letošnjega obeleževanja 80. obletnice začetka druge svetovne vojne je predsednik države Borut Pahor na spominski prireditvi ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta dejal, da človeštvo ni nikoli tako zelo zdrsnilo z moralnih tečajev kot sredi prejšnjega stoletja. Začelo pa se je z drobnimi nestrpnostmi, je opozoril.

Spominska prireditev, z naslovom Razmislite, da se je to zgodilo!, je potekala v Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga v Mariboru. Na slovesnosti je direktor Judovskega kulturnega centra v Ljubljani Robert Waltl, med drugim, prebrali tudi imena vseh 587 slovenskih žrtev holokavsta.

Spoštovanje drugačnosti je ključno

Pahor je v slavnostnem govoru opozoril, da se je danes svet znašel v položaju, ko mora dobro premisliti, kaj bo z dediščino tega obdobja. “Tisto, kar se lahko naučimo iz prve in druge svetovne vojne je, da v začetku ni bilo znakov, da se bo tako končalo. Začelo se je z drobnimi nestrpnostmi, ki so se sprevrgle v sovraštvo do drugega in drugačnega.

Predsednik je opozoril, da je sovraštvo do drugačnega sčasoma postalo tako sprejemljivo, da je postalo samoumevno v prepričanju, da se na ta način ohranja vse bolj krhek družbeni mir. “To prepričanje je zmotno,” je dejal in dodal, da ima izključevanje svojo inercijo, saj na koncu ni več prostora za nikogar, namesto da bi si vsi skupaj prizadevali, da bi bil prostor za vse.

Govor je sklenil z mislijo, da smo vsi pripadniki ene ali druge manjšine. “Zaščita drugačnosti, pri čemer moramo spoštovati svobodo govora, je ena izmed tistih popotnic, ki nam jo namenja učna ura zgodovine osemdeset let kasneje. Želim si, da se je človeštvo iz tega nekaj naučilo,” je zaključil predsednik Pahor.

Spregovoril je tudi rabin Judovske skupnosti Slovenije Ariel Haddad.

27. januar – dan spomina na žrtve holokavsta

Mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta se je v nedeljo spomnil tudi koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja v okviru ZZB za vrednote NOB Slovenije, ki je v Kinu Šiška organiziral prireditev ob prihajajočem mednarodnem dnevu.

27. januar je, 1. novembra 2005, za dan spomina na žrtve holokavsta s posebno resolucijo razglasila Generalna skupščina Združenih narodov, in sicer v spomin na dan, ko so pripadniki Rdeče armade leta 1945 osvobodili največje nemško koncentracijsko taborišče Auschwitz.