V športni dvorani Osnovne šole Pesnica danes poteka koncert Orkestra Slovenske vojske z Nušo Derenda. S koncertom bodo danes začeli slovesnosti, ki se bodo nadaljevale skoraj ves mesec.

“Minilo je skoraj leto dni odkar smo se nazadnje videli, segli v roko, poklepetali, izrazili misli in ideje. Kot veste in vidite, delamo ter se trudimo ves čas, pa vendar je zmeraj manjkala tista pika na i.,” je župan občine Pesnica mag. Gregor Žmak zapisal na svojem Facebook profilu. Dogodki, ki se bodo zvrstili od 5. junija do 8. julija, so poimenovani Čas je za Pesniških 10. “Leta 2019 smo še organizirali božični koncert, od takrat dalje pa zaradi epidemije ni bilo prireditev in dogodkov. Zato smo se odločili za organizacijo desetih dogodkov, ki bodo z izjemo koncerta Orkestra Slovenske vojske potekali na prostem. Vsi dogodki bodo za obiskovalce brezplačni,” so nam povedali na pesniški občinski upravi.

Nocojšnji koncert je namenjen počastitvi 30. obletnice osamosvojitve Slovenije

Prvi od dogodkov poteka danes v športni dvorani Osnovne šole Pesnica – koncert Orkestra Slovenske vojske z Nušo Derenda. Koncert, ki je namenjen počastitvi 30. obletnice osamosvojitve Slovenije organizira Območno združenje slovenskih častnikov občin Kungota, Pesnica in Šentilj v sodelovanju z omenjenimi občinami.

“Gre za enega najboljših orkestrov pri nas”

Nuša Derenda bo z Orkestrom Slovenske vojske letos nastopila že drugič. Nuša meni, da gre za enega najboljših orkestrov in je sodelovanja z njimi vedno vesela: “Sodelovanje z orkestrom bo razdeljeno približno na pol. Jaz bom zapela nekaj svojih uspešnic, pa tudi nekaj zimzelenih slovenskih popevk.”

Zaupala nam je tudi nekaj naslovov:” Zapela bom Čez dvajset let, Energy, Ni mi žal, pa še kakšna se bo našla. Kar se tiče popevke, bom odpela Privškove pesmi, ki sta jih peli Elda Viler in Ditka Haberl. Pripravili pa smo tudi nov aranžma za skladbo Za Slovenijo živim, ki je izšla letos ob trideseti obletnici samostojne Slovenije.”

Pesniških deset povezuje državo z občinskim praznikom

Podžupan občine Šentilj mag. Vladimir Maher, ki je bil pred upokojitvijo tudi zaposlen v Slovenski vojski, nam je povedal, da bo koncert, na katerem sodeluje orkester v popolni sestavi, to je približno 50 članov, trajal dobro uro in pol. “V prvem delu koncerta bo mogoče prisluhniti nekoliko bolj resnim skladbam, v drugem delu, ko bo nastopila Nuša Derenda, pa tudi bolj zabavnim. Zagotovo ne bo dolgočasno.”

Nocojšnji koncert je nedvomno velik podvig, na kar je seveda ponosen “Tri občine, ki spadajo pod našo imamo skupno organizacijo Zveze slovenskih časnikov in zveza ima dogovor o letnem sodelovanju. Enega od dveh koncertov Slovenske vojske smo tako uspeli pripeljati na naše območje. S koncertom bomo danes začeli slovesnosti, ki se bodo nadaljevale skoraj ves mesec. Tretjega julija pa bomo imeli centralno proslavo v Šentilju, na starem mejnem prehodu. V okviru prireditev, poimenovanih Pesniških deset, občina praznuje tudi svoj praznik, ki je vezan na 26. in 27. junij, ko je bila tankovska kolona zaustavljena na Pesniškem mostu.”

V sklopu programa bo letos tudi kolesarska dirka po Sloveniji: “V nedeljo, 9. junija bodo okrog 14. ure bodo Pogačar in ostali kolesarji pridrveli skozi Šentilj proti Kungoti.”

Publika je glavna sestavina dobrega dogodka

Strokovni vodja orkestra Slovenske vojske in namestnik poveljnika Aljoša Deferri je povedal, da je orkester v Pesnici tokrat nastopil prvič. Tokrat je poprijel tudi za dirigentsko taktirko: “V prvem delu bo program malo bolj klasičen, v drugem delu pa bomo z Nušo odigrali njene uspešnice in še nekaj zimzelenih skladb.”  

 

Orkester je v Pesnico prispel v polni postavi z vsemi petdesetimi glasbeniki. Korona je v zadnjem letu vplivala tudi na njihovo nastopanje: “V zadnjem letu nismo imeli ravno veliko nastopov. Delovali smo z manjšimi zasedbami, predvsem s trobilnim kvartetom na protokolarnih nastopih. Kljub temu, da jih je bilo manj kot v prejšnjih letih, jih je bilo okrog 50 – 60. Danes je naš drugi koncert v polni zasedbi v koronskem obdobju.”

Na koncertu je bilo okoli 300 ljudi in publika ima posebno mesti: “Tudi sam sem klarinetist in saksofonist in publika je sestavina dobrega glasbenega dogodka.”

 

 

Magister Štefan Žvab, župan občine Šentilj verjame, da je dogodke izpred tridesetih let vredno obujati na slovesen način: “Trideseta obletnica je velik zgodovinski premik in prav je, da jo obeležimo na tak način, kajti vse tri občine – Šentilj, Kungota in Pesnica, so bili udeležene pri tem. Sodelovalo je veliko naših občanov in prav je, da jim posvetimo trenutek in kak koncert. Radi se spominjamo dogodkov z neko močno energijo, kajti v naših krajih so nas pretresli.”