Včeraj so na Pohorju beležili 85. smučarski dan, dosedanja bilanca smučarske sezone pa kaže na manj smučarjev kot v primerljivem času v lanski sezoni.

FOTO: Visit Pohorje

Četudi sta do konca koledarske zime še dobra dva tedna, na smučiščih Mariborskega in Areškega Pohorja še vedno vijugajo smučarski zanesenjaki. V uredništvu osrednjega mariborskega spletnega medija Maribor24.si smo med drugim preverili pri podjetju Marprom, ki je upravljavec vseh žičniških naprav in smučišč na Mariborskem Pohorju in Arehu, koliko smučarski dni so zabeležili v letošnji zimi in kakšna je bila v primerjavi s preteklimi, kolikšni bodo prihodki oziroma stroški, ali smučarjem v preostanku sezone pripravljajo kakšne dodatne ugodnosti in podobno.

Natančnih podatkov še ni

Miha Rubin, sodelavec v službi za stike z javnostmi podjetja Marprom, je odgovoril, da je zimska sezona še v teku, zato za zdaj ne morejo postreči z natančnimi podatki o prihodkih in stroških.

Miha Rubin: »Manjše število obiskovalcev na smučišču je predvsem posledica vremenskih razmer – dokaj tople in zelene zime, ki nas spremlja že od začetka sezone v decembru 2019 naprej.«

»Do kdaj bo še trajala smučarska sezona, bo odvisno od vremenskih oziroma snežnih razmer na progah. Trenutno na Mariborskem Pohorju v času dnevne smuke obratujejo trakova Bejbika 1 in 2 ter sedežnica Sleme, na Arehu pa sedežnica Pisker in vlečnice Cojzarica, Ruška, Areh ter Paviljnom je pojasnil Rubin.

Dokaj topla in zelena zima

Včeraj so na Pohorju beležili 85. smučarski dan v letošnji sezoni, dosedanje število smučarjev pa je za približno tretjino manjše kot v primerljivem času v lanski sezoni. »Manjše število obiskovalcev na smučišču je predvsem posledica vremenskih razmer – dokaj tople in zelene zime, ki nas spremlja že od začetka sezone v decembru 2019 naprej,« je poudaril Rubin.

Miha Rubin: »Snežni topovi v decembru, januarju in februarju so na Pohorju delovali skupno 46 dni.«

Sogovornik je dodal, da so za zasneževanje izkoristili vse dni, ko je bilo ob dovolj nizkih temperaturah mogoče, tako so snežni topovi v decembru, januarju in februarju na Pohorju delovali skupno 46 dni. Ker so morali smučišča v letošnji sezoni urediti skoraj izključno s pomočjo snežnih topov, pa je slednje zanje, dodaja Rubin, predstavljalo zelo visoke stroške, ob tem pa je bil obisk, kot je navedel, manjši kot v lanski sezoni.

Nižje cene smučarskih vozovnic

Sogovornik je spomnil tudi na ugodnosti, ki jih v prihodnih dneh pripravljajo za obiskovalce pohorskih smučišč.

Miha Rubin: »V letošnji sezoni smo morali smučišča urediti skoraj izključno s pomočjo snežnih topov, kar nam je predstavljalo zelo visoke stroške, ob tem pa je obisk kot rečeno manjši kot v lanski sezoni.«

»Od ponedeljka, 9. marca, bodo na Mariborskem Pohorju in Arehu veljale posezonske cene dnevnih smučarskih vozovnic, ki bodo znašale 19,99 evra za odrasle, 16,99 za mladino, študente in seniorje ter 11,99 evra za otroke in invalide. Posebno ugodnost pa letos pripravljamo tudi ob dnevu žena, saj bodo dnevne vozovnice za vse smučarke 8. marca stale samo 10 evrov,« je sklenil Rubin.