Pred dnevi smo pisali o usodi Waldorfskega vrtca na Valvasorjevi, ki je od letošnjega požara še vedno nejasna. Viktorija Kovačič, direktorica Inštituta Sofijin izvir Maribor, pod okriljem v Mariboru delujeta dve enoti waldorfskega vrtca, še vedno ne ve, če se bodo osebje in otroci sploh lahko vrnili na svojo nekdanjo lokacijo, ki je zelo pomembna zlasti zaradi obsežnega in bogatega vrta za vrtcem, ki so ga obdelovali skoraj 10 let.

Nedavno je Kovačičeva za Maribor24 dejala, da plana B nimajo, ponovna pridobitev nedavno pogorele stavbe je edina možnost, na katero računajo.

Odločitev še ni padla, konstrukcija bi bila dokaj cenovno draga 

Na MO Maribor končnih odgovorov še vedno nimajo, saj odločitev o prenovi stavbe, ki je v lasti občine, še ni padla. Je pa že sedaj jasno, da konstrukcija nikakor ne bi bila finančno ugodna. Gradbeni inštitut ZRMK je pregledal stanje nosilnih konstrukcij objekta Waldorfskega vrtca na Valvasorjevi 94. Ugotovili so, da je objekt sicer primeren za rekonstrukcijo, vendar je treba odstraniti in zamenjati celotno leseno ostrešje in strop, odstraniti in zamenjati z novimi je potrebno vse notranje obloge sten in izolacijo v lesenih okvirjih, enako velja za talne obloge. Tako ostanejo le lesene stene (brez izolacije in notranjih oblog), temelji in tlaki.

»Končna odločitev oziroma usmeritev glede sanacije še ni bila sprejeta, zato tudi ne moremo govoriti o predvideni vrednosti obnove,« dodajajo na MO Maribor.