Hotel Habakuk bo 9. novembra 2025 ob 12. uri pripravil Martinov brunch, pri katerem bodo tradicionalne jedi dobile sodoben, prefinjeno izveden kulinarični izraz.
Gostje bodo lahko uživali v bogatem samopostrežnem večhodnem meniju iz sezonskih in lokalnih sestavin, izbranih vinih štajerskih vinogradov in doživetju, ki je vse prej kot klasično martinovanje. Gre za dogodek, ki Martinovo praznovanje umesti v raven gourmet doživetja – z ambientom, ki ima vse značilnosti svečanosti, a brez togosti, ki pogosto spremlja formalne trenutke.
[[image_3_article_82023]]
Martinovanje kot celostna izkušnja
Martinovo ima na Štajerskem posebno težo. Praznik, ki po tradiciji slaví preobrazbo mošta v vino, je od nekdaj povezan z bogato mizo, družabnostjo in občutkom sezonske prelomnice. V Hotelu Habakuk so se letos odločili, da ta običaj interpretirajo nekoliko drugače, ne z opuščanjem tradicije, temveč z njeno nadgradnjo.
Brunch ne bo posnemal klasične nedeljske pojedine, temveč bo obiskovalcem ponudil koncept doživetja, kjer imajo pomembno vlogo izbrana vina, večplastni okusi in vrhunska izvedba jedi.
[[image_1_article_82023]]
Hotelska kulinarična ekipa je pripravila meni, sestavljen iz hladnih uvodov, dveh juh, izbora toplih jedi in jedi, ki jih bodo rezali pred gosti. Močan poudarek je na sezonskih sestavinah, ki pokrajino jeseni naravno umeščajo v kuhinjo: kostanj, topinambur, buče, jabolka, zelje, sveži oreščki ...
Vinsko spremljavo sestavljajo mlado vino in izbrani letniki štajerskih vinogradov, s poudarkom na harmoniji med jedjo in kozarcem.
[[image_2_article_82023]]
Tradicionalne jedi, interpretirane z avtorskim podpisom
Osrednji del martinove mize je že od nekdaj gos – pečena, polnjena ali postrežena s klasičnimi prilogami. Na Habakukovem brunchu bo ta tradicija ohranjena, vendar nadgrajena. Namesto enega krožnika, ki obvladuje glavno vlogo, obiskovalca pričakuje celoten razpon martinovih okusov, pripravljen na avtorski način.
Na meniju bodo med drugim:
- Gosji pršut s coleslaw solato in pekan orehi, ki s sodobnejšo pripravo nadomesti klasični hladni narezki del bruncha.
- Mousse račjih jeter s porto želejem, v katerem se prepleteta razkošje in mehak, zrel okus jeseni.
- Kopunova juha z jetrnimi roladicami, ki ohranja toplino domače jedi, vendar jo dvigne v domeno fine kulinarike.
- Njoki z makom v jurčkovi omaki, izrazit poklon jesenski kulinariki regije.
Posebno izkušnjo bo ponujal tudi del ponudbe, pripravljen pred gosti – pečen roastbeef z brusnicami in staran Čušev falot s suhim sadjem ter oreščki. Ta element jedilnika prinaša kombinacijo interaktivnosti in občutka svežine, ki je ključna za sodobne kulinarične dogodke višjega ranga.
Martinovanje kot družabni trenutek
Čeprav gre za brunch, se dogodek ne nagiba k lahkotni, hitri ponudbi, pač pa ustvarja občutek prazničnega nedeljskega druženja. Zasnovan je tako, da gostu pusti čas. Čas za okušanje, za družbo za mizo, za pogovor, za kozarec vina, ki pride za jedjo in ne ob njej. Glasbena spremljava v živo bo prispevala k vzdušju, pri katerem je enako pomembna kulinarika kot družabni del dogodka.
Posebej velja izpostaviti, da se brunch umešča v širšo tradicijo štajerskih kulinaričnih praznikov, a z izhodiščem v sodobnem razumevanju gostinstva. Dogodek ni postavljen kot razkošje zaradi razkošja, temveč kot občutek premišljenosti. Vse od izbire sezonskih sestavin do vinskih spremljav je oblikovano kot skrbno dramaturško vodena izkušnja.
Cena in rezervacije
Cena Martinovega bruncha znaša 50 € na osebo, za otroke do 12. leta 25 €. Rezervacije so možne po telefonu na 02 300 81 00 ali po e-pošti [email protected]. Ker je število mest omejeno, v hotelu priporočajo, da se gostje prijavijo čim prej.
Kdor bo obiskal brunch, bo Martinovo doživel v obliki kulinarične pripovedi, ki vas bo ponesla vse od tradicionalnih okusov do njihovih sodobnih interpretacij, od mladega vina do izbranih spremljav, od ambienta do občutka prazničnosti … Že komaj čakate?