Decembra 2009 je nastalo združenje mariborskih študentov psihologov, ki si najbrž niso predstavljali razsežnosti, ki jih bo društvo nekoč doseglo. Danes so študentke in študenti, člani društva, aktivni v številnih dejavnostih in projektih, ki vsak po svoje delajo svet boljši.

Tik pred prazniki je Društvo študentov psihologije Maribor slavnostno obeležilo svoj jubilej, s katerim so potrdili svoje delovanje, novo leto pa že prinaša sveže izzive.

O ljubezni, spolnosti in odnosih v šolah

Širši javnosti so mlade psihologinje in psihologi poznani predvsem po delavnicah Oh, ta ljubezen, s katerimi osnovnošolcem 8. in 9. razredov ter srednješolcem 1. in 2. letnika približujejo teme ljubezni, medosebnih odnosov in spolnosti s psihološkega vidika. Učenci lahko povprašajo o tem, kar jih zanima ter tako razbijejo mnoge mite, ki, čeprav se zdi, da mladi zaradi vse večje dostopnosti informacij, še vedno obstajajo. Študenti projekta Oh, ta ljubezen tako večkrat poročajo o številnih zmotah, v katere verjamejo osnovnošolci in srednješolci, do tega, da več kondomov hkrati predstavlja večjo zaščito, do tega, da je mogoče določiti točno starost, pri kateri je prvi spolni odnos primeren. Da je projekt, ki v šolske učilnice prinaša svežino študentskega pristopa, nadvse uspešen, pričajo tako pozitivni odzivi učiteljev, staršev in otrok, kot to, da so delavnice leta 2017 dobile nagrado za najboljši mladinski projekt Mladinskega sveta Slovenije.

»Vse se je z idejo začelo leta 2014, ko je skupina pod mentorstvom prof. Katje Košir idejno in vsebinsko pripravila delavnico poimenovano Oh, ta ljubezen. V vseh letih so v okviru projekta izvedli 150 delavnic… kar je imelo vpliv na več kot 3000 otrok oz. mladostnikov,« povedo študenti.

Psihološko, družbenokritično in mednarodno

Še ena aktivnost, ki sega izven predavalnic, je ekipa Moving Borders Team, ki deluje tudi mednarodno. V sodelovanju z Erasmus+ izvajajo številne izmenjave ter se vključujejo v projekte, ki spodbujajo večje vključevanje izključenih in ranljivih mladih ter jim pomagajo pri pridobitvi poklica. Sodelujejo z Andragoškim zavodom in vsako leto izvajajo delavnice na Art kampu, pripravili pa so tudi zanimiv javni dogodek, imenovan Privilege Walk, s katerim so opozorili na mnoge dejavnike, predvsem pa privilegije, ki lahko vplivajo na življenjsko pot posameznika in hkrati onemogočajo te, ki jih niso deležni.

Društvo študentov psihologije se s svojo PR ekipo vseskozi trudi a promocijo društva ter je aktivno na socialnih omrežjih, sveže novice pa je mogoče najti tudi na njihovi spletni strani. Tako že kmalu, 28. januarja, pripravljajo Dosjeje Psi, niz kratkih psiholoških predavanj v Pisarni, ki se bodo dotaknila tem, kot so »Ali nas privlači to, kar nam je nedostopno?«, »Kako se razvija ego?« in »Ali obstajajo nesebična dobra dejanja?«. Podrobne informacije lahko vselej najdete na Facebook strani Društva študentov psihologije Maribor – DŠPM.

Od psihologov novinarjev do psihologov učiteljev

Med mariborskimi študenti, ki jih zanimajo tudi družboslovne teme, še posebej odmeva skupina Journalisti, ki pod okriljem Društva izdaja revijo Psihološki inkubator, ki na psihološki način odpira aktualne teme ter k pisanju vabi tako študente kot že uveljavljene strokovnjake. Tako je zadnja številka Psihološkega inkubatorja z naslovom Strah me je odstrla tančico tem kot so anksioznost, smrt, eksistencializem in marketing.

Dosjeji Psi

Psihonirvana

Moving borders team

Društvo študentov psihologije skrbi tudi za to, da znanje študentov ne ostane le v teoriji. Tako s projektom Cicibanove urice tedensko obiskujejo osnovnošolske razrede ter si z različnimi delavnicami in igrami pridobivajo izkušnje, hkrati pa s svojim delom pomembno prispevajo k pedagoškemu procesu. Študenti psihologije z namenom strokovnega izobraževanja in povezovanja mladih psihologov že vrsto let organizirajo tudi Psihobum, tridnevni dogodek, na katerem so do sedaj spoznavali vojaško, pozitivno in kadrovsko psihologijo ter se poglobili tudi v psihologijo medosebnih odnosov. Pod okriljem DŠPM deluje tudi skupina Edukator, ki poskrbi za praktični del izobraževanja psihologov in organizira obiske zaporov, psihiatričnih bolnišnic, domov za ostarele, predavanj ter študentom daje priložnost, da že v času študija spletejo vezi, ki jim bodo nekoč pomagale pri gradnji svoje kariere.

Društvo študentov psihologije Maribor sodeluje tudi v javnosti bolj poznanemu projektu Kako si?, enotedenskem izobraževalnem projektu, ki vsako leto v večjih slovenskih mestih obeležuje svetovni dan duševnega zdravja. Tako so mariborski študentje v preteklih projektih predstavljali povezave med spolom, spolnostjo in duševnim zdravjem ter problematizirali slovensko zakonodajo, v lanskem letu pa so organizirali tudi odmevno okroglo mizo z naslovom Kdo je kriv za revščino?

Z mislijo na duševno zdravje

Dejavnost, ki jo izvajajo študentje in je v času, ko se zdi, da duševne težave ter strahovi med mladimi vse bolj naraščajo, še posebej dobrodošla, je tudi Svetovalnica »Pogovori se s študentom psihologije«, ki preko e-maila, Facebooka ter Instagram profila mladim po letih in po srcu omogoča, da svoje težave brez strahu podelijo in tako dobijo pomoč ter podporo. O tem, kako pomembna je skrb za duševno in telesno zdravje, z različnimi akcijami in dogodki osvešča tudi Psihonirvana, ki organizira športne aktivnosti, zdrave zajtrke, predavanja o stresu, sproščanju in pozitivnih tehnikah sproščanja.

Utrinek iz slavnostnega praznovanja 10. obletnice, foto: Nina Venta

Duševne motnje preko delavnic o stigmatizaciji  za osnovne in srednje šole, pa tudi odrasle, naziva še skupina Mind the Mind. »Na letni ravni izvedemo okoli 50 delavnic za osnovne in srednje šole, kjer udeležence ozavestimo o depresiji, anksioznosti, motnjah hranjenja in pomenu iskanja pomoči ter, kam se obrniti po pomoč,« pojasnijo.

Ker gre navsezadnje za študentsko društvo, pa gotovo ne gre izpustiti zabave, ki jo organizirajo Čagatorji. Prav ti so ključni za tkanje vezi med študenti psihologi, saj pripravljajo brucovanja, zabave, piknike in druge oblike druženja.

Psihologija s kavo v roki

Aktivnost, ki kaže na to, kako uspešno je lahko odpiranje mesta mladim različnih strokovnih in znanstvenih področij, so predavanja skupine Dosjeji Psi. Slednja redno pripravlja kratka zanimiva, pa tudi provokativna predavanja za širšo javnost, zanimive psihološke izsledke mladih psihologov pa lahko poslušate kar ob skodelici kave – DŠPM predavanja namreč običajno organizira v sodelovanju s Pisarno na Vetrinjski.