Potem ko je mariborsko podjetje Z-Line leta 2022 končalo v stečaju zaradi spornih poslovnih praks, so se te nadaljevale v podjetju Cutting Edge, poroča Večer. Nekdanji uslužbenci Z-Line, ki so bili enostavno premeščeni v novoustanovljeno podjetje, so zdaj soočeni z zaprtjem poslovnih prostorov in prepovedjo opravljanja dejavnosti, saj je Finančna uprava RS v sodelovanju z inšpektoratom za delo zapečatila prostore podjetja Cutting Edge v Melju. S tem pa je seveda zaustavila tudi njihovo poslovanje.

Kontinuirano kršenje davčnih pravil

FURS je ugotovil, da je Cutting Edge nadaljeval z nepravilnostmi, ki so bile prisotne že v propadlem podjetju Z-Line. Po Večerovih neuradnih informacijah podjetje ni oddajalo davčnih obračunov, kar pomeni, da prispevki za socialno varnost delavcev niso bili plačani. Plače so se verjetno izplačevale kar na roko, delavci pa so bili posledično tam "na črno".

PREBERITE ŠE: Mariborsko podjetje šlo v stečaj, sedaj z novim podjetjem nadaljujejo z izkoriščanjem delavcem.

Kazenske ovadbe niso dosegle željenega učinka

Tako podjetje Cutting Edge, kot tudi njegov predhodnik Z-Line in njegovo poslovodstvo, sta bila deležna ogromnega števila prekrškovnih odločb in glob s strani inšpektorata za delo. Kljub kazenskim ovadbam pa policija ni dosegla želenega učinka. Jure Čuček iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije opozarja na nemoč delavcev v primerih, ko podjetja ne izpolnjujejo svojih obveznosti, še poroča Večer. Razkriva pa se tudi vprašanje dejanskega zastopnika podjetja Cutting Edge. Čeprav je formalni zastopnik Martin Eckerstorfer iz Dunaja, neuradne informacije nakazujejo, da je dejansko vodstvo v rokah mariborskega podjetnika Marjana Vedlina. Vedlin je bil že v preteklosti vpleten pri propadlem podjetju Z-Line in se zdaj ponovno pojavlja kot ključna figura v Cutting Edge. To sproža vprašanja o navidezni vlogi Eckerstorferja v podjetju.

Jure Čuček je pri tem opozoril tudi na širše težave v naši tekstilni industriji. Kršitve kolektivnih pogodb in zakonodaje postajajo v tej panogi vse pogostejše, kar predstavlja zaskrbljujoč trend.