Pred dobrim tednom dni smo na našem spletnem portalu poročali o ugrizu kače.

Pred dobrim tednom dni smo na našem spletnem portalu pisali ugrizu kače. Ta je ugriznila 12-letno deklico iz okolice Maribora med sprehodom s psom. Letos so sicer v UKC Maribor obravnavali dva primera ugriza kač. “V obeh primerih je šlo za ugriz v spodnjo okončino. En otrok in ena odrasla oseba, sta pomoč poiskala v Urgentnem centru UKC Maribor,” nam pojasni predstojnik Urgentnega centra dr. Roman Košir, dr. med.. V preteklem letu beležijo štiri ugrize kač.

O tej temi smo spregovorili s strokovnjakom na  tem področju. “V Mariboru ni gadov. Gada v Sloveniji zelo redko še srečamo. Zadnje informacije, ki jih imam so, da so jih našli v Prekmurju, v rokavih Mure in seveda v planinah,” nam uvodoma pojasni Branko Kolar, vodja mariborskega Akvarij-terarija. Hkrati nam pojasni, da je najverjetneje v primeru ugriza 12-letne deklice prišlo do napačne ocene: “Verjetno je bila to laična ocena, gad in modras sta zelo sorodni vrsti, strup je enake sestave in tako je tudi serum, v kolikor se uporabi enak. V okolici Maribora in ostali Sloveniji je v naravi samo modras od strupenih kač.”

Precej jih je na Piramidi in Kalvariji

V nižinah modrasa praktično ni, rad ima hribovito, skalnato področje. “Na Piramidi in Kalvariji jih je kar precej. Ampak jaz vedno poudarjam, da prevelike bojazni, da bi prišlo do ugriza ni. Kače so izredno previdne in vedno locirane blizu kakšnega skrivališča, ko začutijo tresljaje naše hoje se takoj umaknejo,” še za Maribor24.si razlaga Kolar: “Večji problem je lahko pri psih. Pes se lahko modrasu lažje približa, saj ni tako glasen kot ljudje. Za radovednega kužka je kar večja verjetnost, da bi prišlo do kakšnega bližnjega srečanja in nesreče.”

Če pride do ugriza je v vsakem primeru potrebno iskati zdravniško pomoč. “Načeloma se dajanje seruma več ne prakticira za evropske kače. Ampak ljudje smo različni, nekdo je bolj dovzeten za strupe, kot drugi. Že pri čebeljem piku lahko pride do hude alergijske reakcije. Sicer pa se navadno dobi protibolečinske tablete za lajšanje bolečin. Pojavi se seveda bolečina, močna oteklina, ampak v roku par dni to tudi uplahne”

Smrtni slučaji izjemno redki

“Da pride do smrtnega slučaja, so izjemno redni primeri, res če pride so kakšne alergije ali če bi šlo za kakšnega res malega otroka, ki še nima več kilogramov,” še na vprašanje o najslabšem možnem scenariji odgovori vodja Akvarij-terarija. Nikakor pa ne smemo panično odreagirati, če pride do srečanja: “V kolikor pride do srečanja z živaljo in kača nase opozarja z sikanjem in sunkovitimi gibi, je dovolj da se ustavimo in umirimo, da se žival pomiri in se bo tudi ob prvi priliki skrila.”

“Pri kačah velja nek bav bav, to je že privzgojeno v ljudeh, da to je grozno nevarno, da to je potrebno uničiti. In zaradi tega tudi ogromno nedolžnih živali po krivici umre. Ljudje premalo vedo o tem, kače so pravzaprav naši varuhi, varuhi našega pridelka. Osnovna hrana so jim miši in ostali glodavci, delajo nam veliko uslugo. Velja opozoriti, da vse naše kače so varovane in je njihovo zatiranje ali pa celo pobijanje kaznivo dejanje,” še opozori Branko Kolar.

Ko strokovnjaka prosimo za opis kače, ki jo lahko srečamo v Maribor, pa pove: “Modras je kratka debela kača. Imajo nekje do 70 centimetrov, predvsem pa je zanje značilen cikcak vzorec, ki je lahko različnih barv, od sive pa do opečnate, in pa na nosu rožiček.”

Kače na Lentu niso nevarne

“Na Lentu je trenutno moč videti kobranke in belouške. Popolnoma nestrupeni kači. Kobranka sicer, ko se počuti ogroženo glasno sika in ima eno žlezo s katero spusti smrdljivo tekočino v kolikor bi jo prijemali je to vsa njena obramba. Ne bi planila niti na psa ali laboda, hrana so ji ribe in žabe,” nam še zaupa Kolar.

Za konec vodja Akvarij-terarija še pouči: “Pri kačah vedno govorimo o ugrizu, saj ima dva zoba s katerima vbrizga strup. Količina le-tega je odvisna od časa kdaj kača ugrizne, in sicer, če pride do nesreče uro ali dve po tem, ko se je kača najedla mogoče sploh ne boste imeli nobenih posledic, saj je kača ta strup porabila med hranjenem. Najbolj nevarni so ugrizi po zimskem spanju oz. po hibernaciji. Celo zimo se jim je namreč strup nabiral in prvi ugrizi spomladi so najhujši, takrat pa je tudi največja verjetnost, da jo presenetimo, saj je še na pol v stanju hibernacije. Konec marca, aprila so bolj verjetno ugrizi kot poleti.”