V pomurski, podravski, koroški, zasavski, posavski, gorenjski, goriški in obalno-kraški regiji bo od ponedeljka od 7. do 19. ure dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov. V Mariboru pa so gostinci, ki bodo jutri odprli svoje terase že pripravili za prve goste.

Večina lokalov zaprtih skoraj pol leta

V večini regij gre za prvo odpiranje gostinskih lokalov po 23. oktobru lani. Od takrat so lahko storitve potrošnikom ponujali le v obliki dostave na dom ali osebnega prevzema. Izjema sta bili posavska regija in Jugovzhodna Slovenija, kjer je bila strežba na vrtovih in terasah lokalov dovoljena od 8. marca, ter primorsko-notranjska, kjer je bilo odpiranje dovoljeno 22. marca. Povsod so se lokali znova v celoti zaprli ob novem večjem zaprtju države 1. aprila.

Gostinci morajo pred odprtjem lokalov poskrbeti za odstranitev oziroma prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi, kot so začimbe in jedilni listi, tako da se jih ne bo zaporedoma dotikalo več gostov. Gostom mora biti na voljo razkuževanje rok ob vstopu in izstopu na teraso, nujno je razkuževanje miz pred menjavo gostov. Zaposleni in gostje morajo ves čas imeti nameščene maske, razen ko sedijo pri mizi. V notranjost lokala lahko gostje vstopijo izključno za uporabo toaletnih prostorov, pri čemer si morajo nadeti masko.

Lokali bodo lahko terase odprli le pod pogojem, da zaposleni, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev, enkrat tedensko izvedejo testiranje na novi koronavirus. Izjemoma se ni treba testirati tistim zaposlenim, ki so cepljeni proti covidu-19 ali so bolezen preboleli.