Vrhunec festivala Stare trte je bila 37. Svečana trgatev, ki se je odvijala danes pred Hišo Stare trte na Lentu.

V četrtek, 28. septembra 2023, se je v Mariboru pričel 23. Festival Stare trte, ki je festival vina, kulinarike in kulture, znan po tem, da se pokloni Guinnessovi rekorderki, najstarejši trti na svetu, ki šteje že 450 let. Štajerska prestolnica je za ta dogodek pripravila štiridnevni festivalski program, poln vinsko-kulinaričnih večerov, Tržnice slovenskih dobrot, tradicionalnega splavarskega krsta in drugih doživetij, ki predstavljajo bogato štajersko dediščino.

Festival, ki ga je organiziral Zavod za turizem Maribor v sodelovanju z več kot 40 štajerskimi in slovenskimi ponudniki in organizatorji, je združil 13 različnih dogodkov. Osrednji prizorišči sta bili Hiša Stare trte na Lentu in Glavni trg. Vrhunec festivala je bil 37. Svečana trgatev Stare trte, ki se je odvijala danes ob 11. uri pred Hišo Stare trte na Lentu. Ta kulturno-etnografska prireditev je potekala v družbi gospodarja najstarejše trte, mariborskega župana Saše Arsenoviča, in trtinega skrbnika Staneta Kocutarja, pa tudi vinskih kraljic, vitezov in malečniških bračev.

Župan Maribora Saša Arsenovič

Skrbnik najstarejše trte Stane Kocutar

Vinar leta 2023 Dušan Benčina

Župan Ljubljane Zoran Janković

Z zahvalo vsem prisotnim in skrbnikom trte je nagovor pričel mariborski župan: “Ta nova beseda, ki smo jo skovali v Mariboru in najbolje pove kaj Štajerska je, Urba-naravno, je dejansko dobila vsebino, pomen in dala vsem nam dodatni navdih pri delu. Da na tej točki, ki je verjetno najpomembnejša kar se tiče razvoja turizma in vpetosti lokalnega okolja, poveže nas ljudi, ki skrbimo za to, da imamo najboljšo hrano, da imamo najboljšo kapljico, in vesel sem, da smo povezani,” kar je nadaljeval z obljubo prenove muzeja najstarejše trte.

Govor je nadaljeval skrbnik trte Kocutar: “Letina, ki je za našo najstarejšo damo, je bila zahtevna. Vinogradniki in vinarji so letos utrpeli neverjetno škodo in trudijo se preživeti ta čas… Tudi najstarejša trta je doživljala tisto kar je doživljal ves Lent – prenovo. Bilo je malce težav s prahom, ki se je dvigal in pokrival liste, a tudi to smo rešili in prišli do današnjega dne, ko bomo pridelek obrali… Predvsem sem vesel, da je ta prostor, ne glede na prenovo, ostal živ, da so sem prihajali ljudje v nezmanjšanem številu, da so tukaj nastajale neštete fotografije, ki so šle po svetu, da je to ena najšrivlačnejših točk ne le Maribora, ampak tudi Slovenije… Tako naj ostane tudi naprej.

Gospod Kocutar nadaljuje, da “prihodnje leto bo minilo 180 let od kar je v Blaivaisovih novicah izhajal podlistek z naslovom Vinoreja. Pisal ga je Matija Vrtovec, župnik Št. Vida, sedanjega Podnanosa. Vinoreja velja za prvo strokovno delo o vinogradništvu v slovenskem jeziku. Vrtovec je pozval našega največjega pesnika naj on napiše kakšno hvalnico vinski trti. In na njegov poziv se je na Martinovo leta 1844 izpod Prešernovih rok rodila prva različica Zdravljice.

Prvi grozd je odrezal Edward Clug, slovenski koreograf in umetniški direktor Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Poleg tega so nastopili še Akademska folklorna skupina Študent in Ana Bezjak z bendom. Zaključek letošnje svečane trgatve pa je bilo kronanje nove Mariborske vinske kraljice za obdobje 2023-2025, kar je letos postala Maruša Mukenauer, najmlajša od treh sester Mukenauer iz Svečine.