V Narodnem domu Maribor so v torek uradno predali namenu dvigalo, k izgradnji katerega so organizatorji dogodkov, obiskovalci in invalidske organizacije že dlje časa pozivali. Prostori prireditvenega centra so s tem postali dostopnejši za funkcionalno ovirane osebe, invalide in starejše obiskovalce.

Glavna prireditvena dvorana Narodnega doma Maribor se nahaja v prvem nadstropju stavbe iz leta 1898, mali oder je v kleti. Ker doslej ni bilo dvigala, so morali obiskovalce na invalidskih vozičkih in otroške vozičke nositi po stopnicah.

Zdaj to ne bo več potrebno. Dvigalni jašek so umestili levo od vhodne avle in povezuje klet, pritličje, prvo ter drugo nadstropje.

Investicija je bila po navedbah mariborske občine izvedena ob doslednem upoštevanju kulturne dediščine in kulturno varstvenih pogojev in smernic. Zanjo je iz občinskega proračuna šlo nekaj več kot 190.000 evrov.

“Počasi postajamo mi, ki smo omejeni pri gibanju, enakopravni člani družbe. Odpravljena je velika arhitektonska ovira, ne samo za nas na invalidskih vozičkih, ampak tudi za starejše in mamice z otroki,” je za časnik Večer povedal podpredsednik Društva paraplegikov Podravja Alfred Lasetzky, ki je leta 2019 predstavil mestnemu svetu pobudo občinskega sveta invalidov za postavitev dvigala v Narodnem domu Maribor.

STA