Kardiologi ocenjujejo, da je v Sloveniji potrebno letno opraviti okoli 200 takšnih posegov.

Foto: UKC Maribor

V UKC Maribor in na Oddelku za kardiologijo in angiologijo si že vrsto let prizadevajo za vpeljavo programa vstavljanja nadomestnih aortnih zaklopk. Zaradi nenehnega staranja prebivalstva je število bolnikov, pri katerih pride do starostne okvare aortne zaklopke vse večje. Klasična metoda zdravljenja je sicer še vedno kirurški poseg, pri katerem je potrebno odpreti prsni koš, ustaviti srce in bolnika prehodno vzdrževati pri življenju z zunajtelesno črpalko.

Nasprotno pa z metodo katetrske oziroma nekirurške zamenjave zaklopke vstavijo nadomestno zaklopko brez kirurškega reza. Poseg je primeren predvsem za starejše bolnike, pri katerih operativni poseg predstavlja veliko tveganje za zaplete. Zaenkrat je takšno obliko zdravljenja bilo možno opraviti le v KC Ljubljana, z naraščanjem števila bolnikov pa njihove kapacitete niso več zadoščale za zagotavljanje ustrezne dostopnosti za bolnike.

Število posegov odvisno od financiranja

Z uvedbo metode v UKC Maribor tako povečujejo dostopnost in obenem omogočajo enako kvaliteto zdravljenja pri bolnikih z okvaro aortne zaklopke tudi v severovzhodni Sloveniji. Seveda pa je število opravljenih posegov odvisno tudi od financiranja, zato nujno potrebujejo potrditev odobritve programa s strani ZZZS oziroma vlade RS, saj takšno zdravljenje predstavlja velik strošek za zavod.

Za redno kontinuiteto dela, ki je pri tako zahtevnih posegih nujno potrebna, bi morali v UKC Maribor opraviti približno 50 posegov letno. Sicer kardiologi ocenjujejo, da je v Sloveniji potrebno letno opraviti okoli 200 takšnih posegov.