V prazničnem decembru bodo zaradi varčevanja z elektriko razsvetljavo ponoči izklapljali.

Mariborski organizatorji prireditev se pripravljajo na izvedbo decembrskih dogodkov pod imenom Čarobni Maribor. Na današnji tiskovni konferenci so spregovorili o praznični okrasitvi mesta, ki bo v lučkah zasijalo 1. decembra, luči bodo ugasnili 15. januarja. Župan Saša Arsenovič je uvodoma poudaril, da bo Maribor kljub energetski krizi znova čaroben, kar je dobro za počutje Mariborčanov in za gospodarske subjekte v mestu. Zahvalil se je vsem, ki sodelujejo v projektu Čarobnega Maribora in dodal: “Vesel sem, da smo v javni razsvetljavi uspeli na območju celotnega mesta zamenjati 1120 luči z varčno led razsvetljavo, ki so razporejene enakomerno in pravično po vseh delih mesta.” 

Energijo za prizorišča bodo pridobivali iz sončne elektrarne na strehi Elektra Maribor

Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor, je dejal, da bo program v mestu po dveh letih znova tako živ kot pred korona obdobjem, da pa so pri načrtovanju programa zaradi energetske krize ravnali racionalno in varčno. Zato tudi letos ne bo občinskega drsališča na prostem, bo pa v tem času bolj angažirana Ledna dvorana. Med poudarki decembrskega programa je omenil veliko panoramsko kolo, božično-novoletno tržnico in koncerte, ki se vračajo v mesto. “Z Elektrom Maribor in hčerinskim podjetjem Oven smo se dogovorili za skupni projekt, v okviru katerega bomo z lokalno proizvedeno energijo napolnili prizorišča v neposredni bližini. Sončna elektrarna na Elektru Maribor od leta 2006 deluje. Ta nam bo zdaj na voljo za napajanje naših prizorišč.” Na Trgu Leona Štuklja bo od 1. decembra naprej na voljo gostinska ponudba, v zadnjih tretjini decembra pa se bo zvrstilo šest koncertnih dni in praznovanje silvestrovega. Na odprtem odru se bodo lahko predstavljala različna društva.

Panoramsko kolo bo visoko 23 metrov

Neva Pipan s Kabineta župana Mestne občine Maribor, je dodala, da tudi z okrasitvijo mesta prispevajo k zmanjševanju porabe električne energije. “Lansko razsvetljavo nadgrajujemo, po mestu znova pletemo čarobne niti po stropu ulic. Dokupujemo energetsko varčnejšo razsvetljavo, čas razsvetlitve bomo sprva omejili do 23. ure, kasneje, ko se bodo začele prireditve, bomo ta čas nekoliko podaljšali.  Odpovedali se bomo svetlobnim  elementom na stebrih javne razsvetljave. Osvetlili bomo glavna prizorišča, pomembne vedute, Piramido, tri smreke. Nadgrajujemo Čarobno galerijo. Otroci bodo s potiskanjem na pedala kolesa na Trgu svobode oživljali čarobni stroj z lučkami, na Glavnem trgu pa bo panoramsko kolo, ki se bo vrtelo z energijo solarnih celic s strehe stavbe Elektra Maribor. Grajski trg bo okrašen z žarnicami.” Med drugim bodo ponovno priredili skupnostno okraševanje smrečic na ulicah, ki jih bodo po praznikih zasadili v naravnem okolju.

Panoramsko kolo na Glavnem trgu, ki bo visoko 23 metrov, bo nadomestilo lani zelo priljubljen vrtiljak. “Kolo bo namenjeno družinam, v enem sedežu se bo lahko peljali šest ljudi. Vstopnina za otroke bo 6 evrov, za odrasle 7 in za družine 24 evrov.”

S potiskanjem pedal bodo proizvajali energijo za osvetlitev božičnega drevesa

Na Trg Leona Štuklja pa bodo, kot poroča STA,  po načrtih študentov fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko postavili dve kolesi sistema MBajk, na katerih bodo lahko obiskovalci s potiskanjem pedal proizvajali energijo za osvetlitev božičnega drevesa. Na dodatnih dveh kolesih bodo zbirali kilometrino, v zameno za katero bodo potem donatorji prispevali denar za program Ti to zmoreš, ki ga izvaja Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor v pomoč otrokom in mladostnikom.

Na tržnici se bo po besedah Nataše Matijevič iz Mestnih nepremičnin ponovno izvajala akcija Vrečka Srečka, v okviru katere v sodelovanju z organizacijo UPornik obdarujejo starostnike. Otroke bo znova razveselil dedek Mraz, ki se bo po besedah Tadeje Dobaj iz ZPM Maribor spustil s Pohorja 10. decembra in nato do 28. decembra obiskoval vrtce in šole. V Domu ustvarjalnosti mladih bodo ves mesec ponovno potekale ustvarjalne delavnice.

Vilinsko mesto

Letos bo v Mariboru ponovno tudi festival ustvarjanja, druženja in svetlobe Vilinsko mesto, ki ga pripravlja Narodni dom Maribor s partnerji. Potekal bo od 2. do 28. decembra z osrednjim prizoriščem v Vetrinjskem dvoru. Med novostmi je svetlobna postavitev na Vojašniškem trgu, ponovno pa si lahko obiskovalci obetajo uličnega gledališča, delavnic, koncertov in predstav, predvsem ob koncih tedna, je povedal producent Marko Brumen.

Drsališča občina in njen zavod za turizem letos že tretje leto ne bosta postavljala. Župan Saša Arsenovič je danes ponovil, da bi bilo to v trenutnih razmerah negospodarno ravnanje. Struc je dodal, da je drsanje možno v Ledni dvorani, kjer bo v prihodnjih mesecih več odprtih terminov, dvorano pa bodo tudi praznično okrasili, še poroča STA.