Posebnost vaje je bila, da so reševanje oseb iz goreče šolske stavbe v celoti izvedli mladi gasilci, ki so, razen dveh fantov, vsi učenci OŠ Janka Padežnika.

Danes, 24. oktobra 2018, je bila na OŠ Janka Padežnika izvedena evakuacija. Na srečo je bila le vaja, s katero so na šoli dokazali, da so s pomočjo studenških gasilcev kos tudi takšnim neljubim situacijam.

“Posebnost letošnje vaje je bila, da so reševanje oseb iz goreče šolske stavbe v celoti izvedli mladi gasilci, ki so, razen dveh fantov, vsi učenci naše šole. Svoje sošolke in sošolce so z navdušenjem in občudovanjem opazovali njihovi vrstniki, ki prav niso mogli verjeti, da so jim zaupane tako zahtevne naloge. Zato zahvala našim učenkam gasilkam in učencem gasilcem ter njihovim mentorjem. Slednji so ugledni in izjemno aktivni člani Prostovoljnega gasilskega društva Studenci, ki vsa leta negujejo stik z našo šolo in v gasilskih vrstah izobražujejo mlade. Zelo smo ponosni na vas. Vaja je bila izvedena v mesecu požarne varnosti in v skladu s Požarnim redom naše šole,” je ob tem zapisala ravnateljica mag. Sonja Filipič.

Obetaven podmladek in dobro sodelovanje

“Vajo smo organizirali skupaj PGD Maribor Studenci in vodstvo OŠ Janko Padežnik. Scenarij vaje je bil, da je prišlo do požara v kletnih prostorih. Le ta se je razširil tudi v pritličje. Vodstvo šole je izvedlo evakuacijo, a v notranjosti so ostale tri osebe, ki se niso uspele umaknit. Posredovali so gasilci PGD Maribor Studenci, ki so izvedli reševanje pogrešanih oseb in gašenje požara,” je ob tem povedal Anton Klemenčič, PGD Studenci.

Vaja pa je bila nekaj posebnega, saj so jo izvedli otroci, pionirji in mladinci PGD Maribor Studenci, s pomočjo mentorjev. Dvaindvajset mladih gasilcev, v starosti od 6 do 15 let, je pokazalo veliko stopnjo znanja. Še bolj zadovoljivo pa je po besedah Klemenčiča dejstvo, da iz teh otrok nastaja nova generacija operativnih gasilcev. Večina podmladka PGD Maribor Studenci obiskuje OŠ Janko Padežnik s katero studenški gasilci zelo dobro sodelujemo. Razumevanje in podpora ravnateljice, mag. Sonje Filipič in učiteljev, je zelo velika in tudi zato je število naših mladih gasilcev v naših vrstah veliko.