Evropski inovacijski center Univerzum Minerva Maribor je v sodelovanju z Nacionalnim svetom miselnih športov Slovenije, v soboto, 10. marca 2018 v Ljubljani, v soorganizaciji z Zavodom sv. Stanislava, OŠ Alojzija Šuštarja, izvedel že 10. odprto državno prvenstvo v pomnjenju »Memoriada 18«.

Na 10. odprtem državnem prvenstvu, ki je potekalo v soboto, 10. marca  pri soorganizatorki tekmovanja na OŠ Alojzija Šuštarja, se je v 10 disciplinah (pomnjenje obrazov in imen, naključnih števil, hitrih števil, govorjenih številk, abstraktnih slik, binarnih števil, naključnih besed, datumov zgodovine, kart in hitrih kart) po pravilih Svetovne organizacije miselnih športov (World Memory Sports Council) pomerilo 69 posameznikov in posameznic, ki se jim je uspelo preko predtekmovanj doseči odlične rezultate. Predtekmovanja so potekala v mesecu februarju na organizacijah, ki so vključene v mrežo MemoŠOL.

MemoŠOLA za napredek v sposobnosti pomnjenja

Projekt MemoŠOLA daje konkretne rezultate, saj je bil v tem letu izkazan največji napredek v sposobnosti pomnjenja tekmovalcev. Učitelji in učiteljice, ki so si pridobili naziv Memory trener, so namreč dosegli, da so njihovi varovanci dosegli 12 državnih rekordov in dvakrat izenačili obstoječe državne rekorde.

“Letos poteka četrto leto odkar smo na slovenskih šolah usposobili prve MemoryTrenerje in odkar izvajamo prvenstva v sodelovanju s soorganizatorji. Letos se je z gostoljubnostjo izkazala OŠ lojzija Šuštarja zato se jim na tej mestu prijazno zahvaljujem. Veseli nas, da miselni športi postajajo vedno bolj priljubljeni tudi v Sloveniji. Na tem mestu vabimo ostale šole, da se pridružijo k Mreži MemoŠOL (članstvo za šole je brezplačno), da bodo lahko tudi one širile uporabna znanja na njihove varovance. Vljudno vabljeni vsi, da se pridružijo miselnim atletom, ki se združujejo pod miselnim dežnikom Univerzum Minerva.” je povedal idejni oče tekmovanja Memoride mag. Peter Cokan, ki je tudi nekdanji tekmovalec miselnega tekmovanja.

Mariborski dijaki odlični na tekmovanju

Na tekmovanju je blestel mariborski dijak II. gimnazije, ki je na merjenju spomina dosegel neverjeten rezultat. V 15. minutah si je namreč zapomnil 406 mestno naključno številko in tako pometel s konkurenco v kategoriji odrasli, v kateri je sodelovalo 24 udeležencev. Na drugo mesto se je zavihtela Pia Krampl iz Prve gimnazije Maribor, medtem ko je bila odlična tudi Anja Korošec, prav tako iz Prve gimnazije Maribor, ki je v kategoriji Junior dosegla 3. mesto.