Erasmus + HILS je projekt, ki ga na Osnovni šoli Benedikt pod vodstvom Darje Stražišnik in Petre Cafnik Novak izvajajo že tretje leto. Projektne dejavnosti so usmerjene predvsem v razvijanje in spodbujanje zdravega načina življenja že pri osnovnošolcih. Tako so decembra 2020 gostili učitelje in učence iz vseh strani Evrope in uspešno dokazali, da so kljub majhnosti zelo uspešni. “Na žalost v koronskem času nismo izvajali mobilnosti v tujino in prav zaradi tega je bil obisk Sicilije toliko slajši, še posebej za Benedičanke, ki smo prispele dan prej in si omogočile nekaj raziskovanja na lastno pest. Tako nas je pot peljala iz zasnežene Slovenije v sončno, a vetrovno mesto Sirakuze, veter pa nam je še dodatno pokazal zobe ob vzponu na delujoč vulkan Etna,” je povedala Petra Cafnik Novak.

“Premalo energije in skrbi posvečamo varnemu in spodbudnemu okolju”

V tednu od 2. do 9. aprila je delegacija iz Osnovne šole Benedikt, v kateri je bilo šest učenk ter dve učiteljici, aktivno sodelovala na mednarodnem srečanju, ki ga je organiziral Liceo Leonardo da Vinci iz Floridie (Sicilija). Na tem srečanju so sodelovale šole iz Francije, Italije, Nizozemske, Španije, Portugalske in Slovenije. “Po dolgem času so se ponovno obnovile ter na novo vzpostavile prijateljske vezi med učenci ter učitelji. Srečanje je bilo posvečeno predvsem skrbi za okolje, zdravju ter varnosti. Na otvoritveni ceremoniji je vsaka šola v angleščini predstavila, kako skrbi za okolje, ter poudarila pomen varnosti in zdravja. Splošna ugotovitev je bila, da vse premalo energije in skrbi posvečamo varnemu in spodbudnemu okolju. V tednu, ki je sledil, so učenci nabirali izkušnje v mednarodnem timskem sodelovanju, izpopolnjevali znanje angleščine ter širili kulturna obzorja. Učenci so sodelovali v narodno mešanih skupinah, vsaka izmed njih je imela svojo tematiko, ki so jo na koncu predstavili ostalim. Kljub pomanjkanju časa so učenci svoje delo izpeljali zelo inovativno in ustvarjalno in so nam lahko v vzgled.”

Ob tem je Cafnik Novakova še dodala, da so se gostitelji potrudili, da so jim pokazali čim več vidikov Sicilije: kulturne znamenitosti, pregovorno sicilijansko gostoljubnost in strastnost ter seveda kulinariko. “Za vse nas je bil to nepozaben teden, v katerem smo nabrali veliko izkušenj in s seboj pripeljali tudi kak kilogram več. Najbolj pomembno pa je, da so naši učenci spoznavali nove kulture ter se naučili, kako lahko vsak posameznik prispeva v skupno dobro za ljudi in okolje.”