Organizatorji 1. dupleškega Vurko festa so z obiskanostjo sobotnega dogodka zelo zadovoljni. Vurko pa je postal uradna maskota občine.

FOTO M

V občini Duplek je preteklo soboto  potekal prvi Vurko fest. Šlo je za  kulturno-umetniški festival, ki povezuje vse generacije v občini Duplek, vodilni partner projekta je občina skupaj z Osnovnima šolama Duplek in Korena v sodelovanju z Gledališkim društvom Vurberk in Hišo vin Kokol. Venček najrazličnejših prireditev se je začel v soboto ob 14. uri pri gradu Vurberk.

Organizatorji so z udeležbo zelo zadovoljni

Koordinatorica projekta Andreja Zelenik, sicer profesorica likovnega pouka na osnovnih šolah v Dupleku in Koreni, je s prireditvijo zelo zadovoljna, saj, kot pravi, je bilo neverjetno, koliko ljudi je sodelovalo na Vurku festu: “Po obiskanosti je bil Vurko fest primerljiv s kakšnim večjim koncertom. Sodelovali so učenci obeh osnovnih šol, vrtčevski otroci, njihovi starši in ostali občani. Tudi vreme nam je šlo na roko. Na vsaki točki se je dogajalo maksimalno; od različnih iger, poslikav v živo, peke piškotov v obliki zmajčkov in drugih aktivnosti do bogate gostinske ponudbe. Razglasili smo zmagovalce literarnega natečaja, uprizorili predstavo, …. Celotna tribuna na gradu je bila polna, prav tako terase, dobro je bila obiskana tudi razstava likovnih del učencev v kulturnem domu. Po celem gradu in okolici, med drugim tudi v adrenalinskem parku, je bilo pestro dogajanje. Skratka, sama prireditev je potekala na vrhunski ravni.”

FOTO M

FOTO M

FOTO M

FOTO M

FOTO M

Občina je tudi uradno pridobila maskoto

Od sobote naprej ima občina uradno maskoto – zmajčka Vurka, ki je nastal po motivih pravljice za otroke.  Oktobra 2019 je namreč občina Duplek dobila prvo tiskano obliko pravljice Aleksander in vurberški zmaj, v letu 2020 pa je izšel že drugi izvod te pravljice, pod imenom Aleksander in vurberški zmaj v deželi nenavadnih bitij. Avtorica obeh knjig pravljic, ki so spodbudile k ustvarjanju Vurko festa, dr. Breda Mulec pravi: »Moja srčna želja je bila, da v obliki pravljic otrokom predstavim bogato kulturno izročilo naše občine in že pozabljeno mitologijo o Kresniku in vurberškem zmaju. Zelo sem vesela, da so projekt prepoznali kot dober tako občina, obe šoli, kot potencialni turistični produkt pa navsezadnje tudi lokalni podjetniki.«

Moja srčna želja je bila, da v obliki pravljic otrokom predstavim bogato kulturno izročilo naše občine in že pozabljeno mitologijo o Kresniku in vurberškem zmaju. Zelo sem vesela, da so projekt prepoznali kot dober tako občina, obe šoli, kot potencialni turistični produkt pa navsezadnje tudi lokalni podjetniki.

Ime malega zmaja ima pomenljivo ime: Vurko – Vurberk – nekoč Wurmberg. Zmaj Vurko je rumeno modre barve, kar ga povezuje z občino Duplek. Župan Mitja Horvat je o Vurku festu povedal: »Gre za novo inovativno prireditev v našem prostoru. To je festival, ki ima gotovo veliko potenciala. Vključeni so številni otroci iz naše občine in iz naših šol ter zelo motivirani učitelji. S sobotnim dogodkom sem sicer zelo zadovoljen in verjamem, da bo festival postal tradicionalen.«

Horvat dodaja, da so v okviru prijave Vurko festa na razpis Las-a pridobili sredstva za postavitev novega odra iz macesnovih podnic in za obnovo sanitarij v gradu Vurberk.