Se še spomnite magičnega krompirčka, ki je lani razsvetlil Maribor?

Še se spomnite lanskega oglasa McDonald’sa o čarobnem krompirčku? Kot kaže bomo prav tako praznično kuliso dobili letos v Mariboru.

Župan Saša Arsenovič je poudaril, da bo Maribor kljub energetski krizi znova čaroben, kar je dobro za počutje Mariborčanov in za gospodarske subjekte v mestu. Zahvalil se je vsem, ki sodelujejo v projektu Čarobnega Maribora. “Vesel sem, da smo v javni razsvetljavi uspeli na območju celotnega mesta zamenjati 1120 luči z varčno led razsvetljavo, ki so razporejene enakomerno in pravično po vseh delih mesta,” je dodal.

Maribor bo v soju lučk zasijal 1. decembra. Praznični blišč pa bo v mestu trajal vse do 15. januarja.

Na Trgu Leona Štuklja bo od 1. decembra naprej na voljo gostinska ponudba, v zadnjih tretjini decembra pa se bo zvrstilo šest koncertnih dni in praznovanje silvestrovega. Na odprtem odru se bodo lahko predstavljala različna društva.

Biser prazničnega Maribora bo 23 metrov visoko panoramsko kolo

Panoramsko kolo na Glavnem trgu, ki bo stalo blizu Nane, bo visoko 23 metrov in bo nadomestilo lani zelo priljubljen vrtiljak, ki ga bo simbolično poganjala energija iz sončne elektrarne. “Kolo bo namenjeno družinam, v enem sedežu se bo lahko peljali šest ljudi. Vstopnina za otroke bo 6 evrov, za odrasle 7 in za družine 24 evrov.” Ena vožnja zajema dva kroga, v najvišji točki pa bodo obiskovalci presegli strehe stavb v Mariboru.

Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor je izpostavil nekaj izstopajočih projektov. Sem zagotovo sodi veliko panoramsko kolo.

Lani je na Glavnem trgu veliko pozornosti pritegnil pravljični vrtiljak. V želji po dodajanju novih elementov, so se organizatorji lotili postavitve velikega kolesa, je dejal Arsenovič. “Kolo bo postavljeno tako, da bo dobro vidno tako iz Gosposke ulice in Glavnega mostu,” je dejal.

Obiskovalci bodo proizvajali energijo za osvetlitev božičnega drevesa

Poleg osrednjega projekta Čarobni Maribor, so se organizatorji s partnerji lotili tudi nekaj stranskih projektov. Tako bodo na Trgu Leona Štuklja po načrtih študentov Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko postavljeni dve kolesi sistema MBajk, na katerih bodo lahko obiskovalci s potiskanjem pedal proizvajali energijo za osvetlitev božičnega drevesa. Kolesi bosta postavljeni eno poleg drugega, tako bodo lahko obiskovalci tekmovali med sabo.

Študenti so razvili sistem, ki mehansko energijo pretvarja v električno. Bolj bodo obiskovalci poganjali kolo, več lučk bo na smreki zasvetilo.

Na dodatnih dveh kolesih bodo zbirali kilometrino, v zameno za katero bodo potem donatorji prispevali denar za program “Ti to zmoreš”, ki ga izvaja Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor v pomoč otrokom in mladostnikom.

Na tržnici se bo po besedah Nataše Matijevič iz Mestnih nepremičnin ponovno izvajala akcija “Vrečka Srečka”, v okviru katere v sodelovanju z organizacijo UPornik obdarujejo starostnike. Otroke bo znova razveselil dedek Mraz, ki se bo po besedah Tadeje Dobaj iz ZPM Maribor spustil s Pohorja 10. decembra in nato do 28. decembra obiskoval vrtce in šole. Na koncu svoje poti bo obiskal tudi Vilinsko mesto ter se na odru poslovil od otrok in obljubil, da se naslednje leto vrne. V Domu ustvarjalnosti mladih bodo ves mesec ponovno potekale ustvarjalne delavnice.

Prizorišča bodo napajale sončne elektrarne na strehi Elektra Maribor

Struc je dejal, da bo program v mestu po dveh letih znova tako živ kot pred korona obdobjem. A kljub veselju na prihajajoče dogajanje niso pozabili na energetsko krizo, zato so se odločili, da bodo ravnali racionalno in varčno.

Energetske krize so se zavedali že v času načrtovanja Čarobnega Maribora. Zato so se projekta lotili z nekoliko širšo ekipo. V sklopu varčevanja tako ne bo občinskega drsališča na prostem, bo pa v tem času bolj angažirana Ledna dvorana. “Z Elektrom Maribor in hčerinskim podjetjem Oven smo se dogovorili za skupni projekt, v okviru katerega bomo z lokalno proizvedeno energijo napolnili prizorišča v neposredni bližini. Sončna elektrarna na Elektru Maribor od leta 2006 deluje. Ta nam bo zdaj na voljo za napajanje naših prizorišč,” je dejal.

Energija za osvetlitev bo prihajala iz sonca in src ljudi

Neva Pipan s Kabineta župana Mestne občine Maribor je dodala, da tudi z okrasitvijo mesta prispevajo k zmanjševanju porabe električne energije, saj lansko razsvetljavo nadgrajujejo in dokupujejo energetsko varčnejšo razsvetljavo. Tudi čas razsvetlitve bodo sprva omejili do 23. ure, kasneje, ko se bodo začele prireditve, bodo ta čas nekoliko podaljšali. Odpovedali so se tudi okraševanju na elementih javen razsvetljave.

“Osvetlili bomo glavna prizorišča, pomembne vedute, Piramido, tri smreke. Nadgrajujemo Čarobno galerijo. Otroci bodo s potiskanjem na pedala kolesa na Trgu svobode oživljali čarobni stroj z lučkami, na Glavnem trgu pa bo panoramsko kolo, ki se bo vrtelo z energijo solarnih celic s strehe stavbe Elektra Maribor. Grajski trg bo okrašen z žarnicami,” je še pojasnila Pipan.

“Praznična osvetlitev bo obarvana z energijo, ki jo lovimo tako iz sonca, kot tudi iz src ljudi.”

Med drugim bodo ponovno priredili skupnostno okraševanje smrečic na ulicah, ki jih bodo po praznikih zasadili v naravnem okolju.

V prazničnem času je Maribor lahko vse, tudi Vilinsko mesto

Pozimi so dnevi krajši, a zato slajši, decembra pa sploh magični. Takrat je Maribor lahko vse, kar si zaželi – tudi Vilinsko mesto, kjer kraljujejo domišljija in otroški živ žav. Tako se tudi letos v mesto vrača festival ustvarjanja, druženja in svetlobe Vilinsko mesto, ki ga pripravlja Narodni dom Maribor s partnerji.

Vilinsko mesto je poseben festival, ker v svojo celoto povezuje celo vrsto akterjev, ki se sicer vsak zase trudijo mestno jedro oživljati s kvalitetnimi vsebinami. Prav tako kot vsebinsko celovit dogodek združuje celo paleto raznoterih znanj, energij in ustvarjalnih tokov. Prav poseben pa je, ker je vse, kar potrebujete za obisk velike večine festivalskih prireditev zgolj čas in dobra volja. Skoraj vse so namreč brezplačne.

Potekal bo od 2. do 28. decembra z osrednjim prizoriščem v Vetrinjskem dvoru.

Med novostmi je svetlobna postavitev na Vojašniškem trgu, ponovno pa si lahko obiskovalci obetajo uličnega gledališča, delavnic, koncertov in predstav, predvsem ob koncih tedna.