Dandanes piknik ni več samo druženje, ampak je gurmanski dogodek, kjer si pripravljavci vzamejo veliko časa za izbor mesa in nato njegovo pripravo. Na trgu je tudi velika ponudba žarov, ki omogočajo raznovrstna kulinarična razvajanja. V KZ Rače pripravljajo goveje burgerje iz odbranih govejih živali, ki so vzrejene izključno v Sloveniji, večinoma gre za lisasto govedo, angus in limusin pasme. Živali za zorenje so odbirajo po zakolu in zahtevajo kontrolirane pogoje zorenja in hlajenja za vrhunske končne produkte.

Burgerji na piknikih zamenjujejo čevapčiče

Tradicionalno besedo piknik povezujemo s čevapčiči in pleskavicami. Čevapčiči so danes v različnih variacijah – goveji, svinjski in goveji, perutninski, ekološki goveji, z dodatkom sira, in potrošnik lahko izbira med okusi. V zadnjih dveh letih pa pleskavico, ki je tradicionalno iz govejega in svinjskega mesa in je nekaj milimetrov tanko stisnjena, zamenjuje goveji burger. Goveji burger je pripravljen samo iz govejega mesa (željeno je , da je to meso zorjeno), grobo mletega mesa, ki ima pravilno razmerje med pustim in marmoriranim mesom in  je debeline vsaj 1,5 cm.

Skrivnost dobrega burgerja ni v začimbah (dodaja se le navadna kuhinjska sol) ampak pa v kvaliteti mesa (odgovor na nagradno vprašanje), ki ga v KZ Rače skrbno izberejo. S pravilno obdelavo svežega mesa (ki mora biti spočito in pravilno skladiščeno ter dozorjeno) in z njegovim mešanjem ter formiranjem dobimo produkt , ki razvije sebi enako aromo in okus. Formiranje burgerja zahteva kar malo spretnosti, saj mora biti masa zračna in rahla.

Burger pri pečenju spečemo po želji. Ker gre za zorjeno meso, se jih večina speče medium-srednje prepečeno. Sicer je to prepuščeno različnim okusom in navadam. Danes iz dobro pečenega mesa nastajajo prave umetnine sendvič burgerjev, ki se mu dodajo okusne bobetke, omake, zelenjava.