Čebelje pridelke in izdelke cenimo zaradi njihovih blagodejnih učinkov na človekovo počutje in zdravje. Eden od načinov uporabe je tudi ta, da sladkor v prehrani nadomestimo z medom. V petek 16. oktobra ob svetovnem dnevu hrane naj bi na pobudo Čebelarske zveze Slovenije na izbranih lokacijah Petrola po Sloveniji izbrano kavo brezplačno sladkali z medom. Na mariborskem bencinskem servisu Na Poljanah naj bi v goste prišla tudi medena kraljica Valentina Marinič, obiskovalce pa nagovoril predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, a bo akcija zaradi aktualnega epidemiološkega stanja odpovedana. Na Čebelarski zvezi kljub temu vabijo vse, da si jutri kavo sladkamo z medom in tako obeležimo Svetovni dan hrane kar sami doma.

Ena kavica na dan odžene stres stran

Kava marsikomu polepša jutro, imela pa naj bi tudi kar nekaj zdravilnih lastnosti. Za kofein naj bi držalo, da izboljšuje prekrvavljenost naših možganov, kar vodi k hitrejšemu razmišljanju.

Med je bil do sredine 18. stoletja edino sladilo na območju nekdanje Slovenije, ima pa tudi veliko mineralov, vitaminov in antioksidantov.

Kavica vpliva tudi na naše razpoloženje in poskrbi, da smo dobre volje, še posebej takrat, ko dišeč napitek pijemo v dobri družbi. Kavna zrnca pa naj bi povečevala tudi naše fizične sposobnosti ter skrbela, da se mišice ne utrudijo tako hitro.

Dovolj je že pol žličke

Kava je torej dobra in še zdrava povrhu, ampak le v primeru, da vanjo ne zvrnemo še treh žlic sladkorja. Sveža kava ima namreč grenak naravni okus, ki veliko ljudem ne ustreza, vendar lahko sladkor nadomestimo z naravnim sladilom in si pripravimo zdrav napitek. Med je bil do sredine 18. stoletja edino sladilo na območju nekdanje Slovenije, ima pa tudi veliko mineralov, vitaminov in antioksidantov. Že pol žličke medu in bo kava sladka, dobila pa bo tudi čudovito aromo. Kavi pa lahko dodamo tudi žličko cimeta.