Oljni filter je ena od ključnih komponent sistema podmazovanja v vozilu. Njegova glavna naloga je očistiti olje od onesnaževalcev, ki se nabirajo med delovanjem motorja. V tem članku bomo predstavili nekaj informacij o oljnih filtrov v vozilih, kako izbrati pravi oljni filter za vaše vozilo, kako pogosto ga menjati in kako ga pravilno zamenjati.

Tipi oljnih filtrov

Oljni filtri se lahko razlikujejo glede na vrsto filtriranja in glede na lastnosti zgradbe. Glede na vrsto filtriranja lahko oljni filtri delimo na mehanske, gravitacijsko-usedalne, centrifugalne in magnetne. Glede na lastnosti zgradbe pa se lahko oljni filtri delijo na filtre z zamenljivimi filtrirnimi vložki in navojne filtre.

Mehanski oljni filter je najbolj razširjena vrsta oljnega filtra, pri katerem se olje očisti skozi poseben papir, filc ali druge materiale. Filtrski element je zaprt v ohišju z ventili, ki vključujejo obvodni ventil in protitočni ventil. Obvodni ventil je zasnovan tako, da olje preusmeri do motorja brez obdelave, v primeru da je filtrski element zamašen ali da se je gostota olja spremenila pod vplivom nizkih temperatur. Protitočni ventil pa preprečuje vdor olja v blok motorja.

Kako pogosto menjati oljni filter?

Oljni filter se priporoča menjati skupaj z motornim oljem, na vsakih 10-15 tisoč kilometrov. Vendar pa se lahko življenjska doba filtrov zmanjša zaradi različnih dejavnikov, kot so pogosti hladni zagoni in izklopov motorja, daljše delovanje motorja v prostem teku, uporaba goriva nizke kakovosti in prahu v zraku, na primer pri vožnji po neasfaltiranih cestah. Če se ti dejavniki nanašajo na vas, potem morate oljni filter in motorno olje menjati pogosteje.

Kako izbrati pravi oljni filter za vaše vozilo?

Pri izbiri oljnega filtra za vaše vozilo je pomembno upoštevati naslednje dejavnike:

  1. Proizvajalec: Za zagotovitev kakovosti je priporočljivo izbrati oljni filter od uglednega proizvajalca, ki ima dobre povratne informacije od strank.
  2. Velikost: Oljni filter mora biti ustrezne velikosti in oblike, da se prilega motorju vašega vozila. Preverite priročnik za lastnika vozila ali se posvetujte s strokovnjakom.
  3. Tip filtra: Obstajajo različni tipi oljnih filtrov, kot so mehanski, magnetni, centrifugalni itd. Izberite tistega, ki ustreza specifikacijam proizvajalca vašega vozila.
  4. Filtrirni element: Filtrirni element mora biti visoke kakovosti in izdelan iz materiala, ki bo učinkovito odstranil onesnaževalce iz olja.

Če želite zamenjati oljni filter, sledite tem korakom:

  1. Odklopite negativni kabel akumulatorja.
  2. Sprostite zamašitev olja pod vozilom in pustite, da se olje izteče v posodo.
  3. Odstranite stari oljni filter iz ohišja in ga zavrzite.
  4. Na novi oljni filter nanesite malo olja in ga namestite na svoje mesto. Pazite, da ga ne zategnete preveč.
  5. Napolnite motor z ustrezno količino novega olja in preverite, ali je raven olja v redu.
  6. Vklopite motor in preverite, ali je prišlo do puščanja olja.

Oljni filter je ključen del sistema za podmazovanje vašega vozila in ga je treba redno menjati, da zagotovite optimalno delovanje motorja. Pri izbiri oljnega filtra upoštevajte specifikacije proizvajalca vašega vozila, izberite filtre od uglednega proizvajalca in se posvetujte s strokovnjakom, če niste prepričani. Pri menjavi filtra pa se prepričajte, da natančno sledite postopku in uporabite ustrezna orodja.

Informacije o oljnem filtru v vozilu so prevzete iz autodoc.si

Več informacij o oljnem filtru najdete na spletnem mestu actu alidadmotor.com