Gobe septembra in oktobra pospešeno rastejo v naših gozdovih. Mnogi jih obožujejo, saj so zelo hvaležno sestavina. Čeprav so zdrave in odlično dišijo, jih moramo uživati v majhnih količinah, saj so težko prebavljive. Če sveže nabranih gob ne uporabimo takoj, jih lahko v hladilniku hranimo do največ pet dni, suhe gobe pa do enega leta. Na spletni strani mojirecepti.si so zbrali nekaj okusnih receptov.

Rižota z jurčki

Sestavine:

100gPor
2 žliciOlje – olivno
300gRiž – rjavi
800mlVoda
Zelenjavna kocka
50gMaslo
250gJurčki
4 strokiČesen
200gŠpinača
Poper
Muškatni orešček

Priprava: 

Por operemo in narežemo. V loncu segrejemo olivno olje in na njem prepražimo por in riž. Nato prilijemo malo vode in podušimo. Postopno prilivamo še preostalo vodo in dodamo zelenjavno jušno kocko.

V ponvi segrejemo maslo in na njem prepražimo narezane jurčke in česen. Pražimo toliko časa, da vsa voda povre. Špinačo operemo in narežemo, ter jo dodamo v ponev k gobam. Na hitro prepražimo, dodamo poper in muškatni orešček. Ko je riž že mehek, mu dodamo jurčke in špinačo, ter kuhamo še nekaj minut.

Zelenjavna juha s kruhki

Sestavine

100gČebula
2 strokaČesen
80gZelena
80gKorenje
170gZelje – belo
150gJurčki
Olje – olivno
500mlVoda
Sol
Poper
250gParadižnik – svež
Žajbelj
220gKruh – beli
Bazilika
Peteršilj
50gParmezan

Priprava

Čebulo in česen olupimo in na drobno sesekljamo. Zeleno, korenje, jurčke in zelje očistimo in narežemo. Na olivnem olju svetlo rumeno prepražimo čebulo, česen, zeleno, korenje in zelje. Zelenjavo ves čas mešamo. Prilijemo 0,5 litra vode, solimo ter popramo. Juho pokrito kuhamo 15 minut.

Medtem paradižnik križno zarežemo, ga potopimo v vrelo vodo, prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Malo preden je zelenjava kuhana, ji primešamo paradižnik in gobe. Popramo in solimo. V ponvi segrejemo 1 žlico olivnega olja in na njem popražimo žajbljeve listke. Listke nato poberemo iz ponve. Zložimo jih na rezine kruha. Kruh popečemo v ponvi.

Baziliko in peteršilj sesekljamo. Juho odstavimo, potresemo z zelišči in naribanim parmezanom. Takoj ponudimo z opečenim kruhom.

Gobovi kaneloni

Sestavine

200gPšenična bela moka
4dlKravje mleko – manj mastno
3 kosiJajce – kokošje
Sol
Olje – sončnično
1 kosČebula
300gJurčki
Poper
Peteršilj
Drobtine

Priprava

Moko, mleko, 2 jajce in sol zmešamo v gladko testo. V ponvi razgrejemo malo olja in spečemo palačinke.

Čebulo olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezane jurčke in nekaj časa pražimo. Solimo, popramo in dodamo sesekljan peteršilj. Palačinke nadevamo z gobovim nadevom.

Lev in desni rob palačinke nekoliko zavihamo proti notranjosti, nato pa jo od spodaj navzgor zvijemo. Palačinke povaljamo v moki, stepenem jajcu in drobtinah. Spečemo na vročem olju.

Kremna gobova juha

Sestavine

50 dag krompirja
20 dag svežih gob (lahko tudi suhih)
2 žlici moke
4 žlice kisle smetane
1 čebula
2–3 stroki česna
kis (po želji)
olje
sol
majaron
drobnjak
peteršilj
lovorov list

Priprava

Najprej olupimo krompir in ga narežemo na kocke, gobe pa na tanke lističe. Če uporabljamo suhe gobe, jih pred tem poparimo in sesekljamo. Oboje pretresemo v posodo z 2 dcl vode in zavremo. Dodamo lovorov list in malo majarona ter posolimo in popopramo. Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo žlici moke in zalijemo z nekaj vode. Razkuhamo in vmešamo v juho. Za konec ji dodamo sesekljan peteršilj in drobnjak, smetano in po želji kanec kisa. Pa dober tek!