Jesen naznanjata vonj dima in vonj pečenih kostanjev in če sodimo po vonjavah, ki našo okolico prevevajo zadnje dni, je sezona kostanjev in kostanjevih piknikov v polnem zamahu. Ste si že privoščili svojo merico kostanjev? Kako jih običajno pripravite? Imate svoje trike in skrivnosti?

Če se v pripravi kostanjev še nekoliko lovite in leto za letom preizkušate nove nasvete, pa še vseeno ne uspete pripraviti zares nebeških kostanjev, smo danes skupaj s Trgovinami Jager za vas pripravili povsem preprosta navodila za peko kostanjev, ki vsebujejo tudi kak skriti trik ali dva. Ste pripravljeni na to, da letos spečete najboljše kostanje svojega življenja?

Do vrhunskih kostanjev s pravo opremo

Preden se česarkoli lotimo, pa moramo najprej preveriti, če imamo vse, kar potrebujemo. Kostanji? Naberite jih na družinskem izletu ali pa se ponje odpravite v najbližjo trgovino – tudi v Jagru jih lahko ujamete. Kostanjev trenutno ni težko dobiti, večji izziv pa predstavlja kvalitetna oprema. Privoščite si ponev za peko kostanja, ki bo poskrbela za »ta pravo« zapečenost in hrustljavost kostanjev. Ponve različnih premerov najdete na Jagrovih oddelkih tehnike že od 5,69 evra naprej.

Vse za kostanje najdete v najbližji Jagrovi poslovalnici, svežo ponudbo pa v njihovem tedenskem katalogu na naslednji povezavi.

Ob ponvi razmislite tudi o zunanjem kurišču za 79,99 evra ali pa posebnem zunanjem kurišču s podstavkom pohorskega macesna za 284,99 evra z Jagrovo kartico ugodnosti. Zunanje kurišče vam bo omogočilo, da preizkusite več načinov peke kostanja – peko na odprtem ognju, ki vam ponuja tudi priložnost za popekanje penic, klobasic ali drugih prigrizkov in pa peko na vročem oglju, ki jo lahko izkoristite tudi za peko krompirja ali klobasic v testu v aluminijasti foliji.

Dobra izbira za preprosto peko kostanja, ki vedno uspe, sta tudi v Sloveniji narejen pekač za kostanje za 18,99 evra ali nekoliko večja klasična peč za peko kostanja za 31,90 evra.

Aja, pa še za nekaj morate poskrbeti, preden se lotite peke … Za primerno pijačo, seveda! H kostanjem se najbolj podata vinski mošt (priporočamo, da v Jagru nabavite vinski mošt Štajerc Vinske kleti Mak za 2,69 evra) in pa za nekoliko mlajše, jabolčni sok. Ni ga boljšega!

»Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!«

5 ključnih pravil za popolne kostanje

Tako, sedaj smo končno pripravljeni, da razkrijemo skrivnosti peke popolnih kostanjev!

1. Pred peko kostanje preglejte in jih, če ob stresanju ropotajo, so videti sivkasto, črvivo ali so razpočeni, zavrzite. Obdržite le lepo, živo rjave kostanje brez vidnih poškodb.

2. Kostanje dobro umijte pod hladno tekočo vodo, če želite, pa jih lahko tudi za nekaj časa namočite.

3. Kostanje prerežite. Tega koraka nikakor ne smete izpustiti, saj boste v nasprotnem primeru med peko priča majhnim eksplozijam. Rez, ki ga napravimo v kostanj, namreč ne služi kot dekoracija, ampak med peko omogoči varen izhod pare iz kostanja, hkrati pa ureznina pomaga tudi pri lupljenju kostanja.

Prav zato si za rez kostanja vzemite dovolj časa – običajno se centimeter ali dva dolga vodoravna ureznina napravi na ploščatem delu kostanja, a bo povsem dobro tudi, če jo napravite na izbočenem delu. Če želite še nekoliko lažje lupljenje kostanjev, namesto ravnega ureza v kostanj napravite križe.

Trik: Čeprav je dobro, da je ureznina večja oziroma daljša, pa se potrudite, da bo potekala le na površju. Nikar ne zarezujte pregloboko v kostanj, saj bo to končno lupljenje le otežilo!

4. Sedaj je čas za peko. Najbolj preprosta izbira je peka na ponvi za peko kostanja, torej ponvi, ki ima v dno vrezane posebne luknjice. Tako ponev lahko uporabite za peko na vročem oglju, peko na odprtem ognju ali za peko na peči kostanjev. Ko izbrana metoda doseže dovolj visoke temperature za peko kostanjev, te enakomerno porazdelimo po dnu ponve tako, da se ne prekrivajo in da je med njimi dovolj prostora, da se lahko ob stresanju ponve nekoliko premikajo in obračajo. Pri peki velja pravilo: raje večkrat po malo kot preveč in slabo.

Trik: Če delamo z odprtim ognjem, bodimo pozorni, da so plameni približno 50 centimetrov stran od kostanjev, sicer bomo namesto okusnih in hrustljavih kostanjev dobili le zažgane kroglice.

Zlato pravilo: Da je kostanj popolno spečen, je potrebnih med 12 in 15 minut, odvisno od metode priprave kostanjev, velikosti kostanjev in moči vašega ognja. Po približno 10 minutah peke se nikar ne bojte tu in tam kakšnega preizkusiti – zaupajte svojemu okusu in ponev odstranite, ko dosežete vašo idealno zapečenost.

5. Preden se kostanjeva malica začne, upoštevajte eno pomembnejših pravil peke kostanjev. Ne jih pojesti takoj! Da, vemo, kako zelo težko je to, a verjemite, da si boste po tem triku hvaležni, da ste nekoliko počakali.

Zlati trik: Pečene kostanje zavijte v rjav peki papir ali v kuhinjsko krpo in jih tako pustite 10 minut. Da ne izgubijo toplote, jih lahko še dodatno prekrijete. Teh 10 minut je ključnih, da se kostanji nekoliko zmehčajo in tako pridobijo svojo nepozabno aromo.

In sedaj … le še uživajte! Pa dober tek!