Nekaj manj kot dva meseca še nas ločita od 28. festivala narodno zabavne glasbe Slovenije Vurberk 2019, ki bo v petek, 21. junija, ob 19.45 na tamkajšnjem grajskem dvorišču. Organizira ga Turistično društvo Vurberk v sodelovanju z agencijo Geržina videoton.

Ocenjevala jih bo žirija

»Letos se je prijavilo rekordno število ansamblov, in sicer 26, a jih nekaj ni ustrezalo razpisnim pogojem. Ansamble smo tudi tokrat povabili na izbor, ki bo v nedeljo, 12. maja, ob 15. uri v Podnanosu,« je pojasnil tehnični organizator Zdravko Geržina. Ansambli bodo na nastopu izvajali po eno novo festivalsko skladbo in eno po lastnem izboru iz zakladnice Lojzeta Slaka. »Žirija bo ocenjevala kvaliteto vokalne in instrumentalne izvedbe ter izbrala le najboljše, ki se bodo lahko udeležili junijskega festivala,« je poudaril Geržina in dodal, da so organizatorji izbora ansamblov za vurberški festival – letos bosta prireditev povezovala Ida Baš in Janez Toplak – že vrsto let člani Turističnega društva Podnanos, ki izbor organizirajo v okviru Šembidske pomladi.

Veliko zanimanje za festivalski nastop

V Podnanosu bo sodelovalo 21 ansamblov, in sicer Veseli Savinjčani iz Braslovč, Dar iz Zreč, Jarica iz Sevnice, Opoj iz Velike Nedelje, Krimski lisjaki iz Preserja, Poziv iz Gorice pri Šmartnem, Hram iz Prvačine, Pika si iz Zgornje Ložnice, Razplet iz Zgornjega Leskovca, Izvirni muzikanti iz Nazarij, Mladi Pomurci iz Ljutomera, Lun´ca iz Dramelj, Tik – tak iz Postojne, Valovi iz Dobrne, Mladi godci iz Škocjana, Kvinta iz Grosuplja, Urok iz Žužemberka, Ponos iz Iga pri Ljubljani, Špadni fantje iz Vipave, Jerneja Kolarja iz Artič ter Blaža Hutevca iz Novega mesta.

Izšla bo festivalska zgoščenka

Sponzor festivala in festivalske zgoščenke je original Rutar harmonika. »Na dan festivala, na katerem ansambli nastopajo v živo, bo izšla festivalska zgoščenka, na kateri bo objavljena po ena nova festivalska skladba,« je sklenil Geržina. Sicer pa nastopajoče ansamble, katerih osrednji instrument festivalskega nastopa je diatonična harmonika, ocenjujejo posebne strokovne komisije. Te jim podelijo nagrado za besedilo, potegujejo se za nagrado predstavnikov radijskih postaj, plaketi Jožeta Šifrarja za najboljšo večglasno petje in Lojzeta Slaka za izvedbo v celoti. Glavne nagrade festivala pa ostajajo vurberški zmaji – zlati, srebrni in bronasti.