Otvoritev razstave z naslovom 100 let organizirane likovne dejavnosti v Mariboru  bo potekala preko spleta in jo bo v živo opoldne mogoče spremljati preko Instagrama, kasneje pa bo posnetek dostopen tudi na Facebooku. V živo si jo lahko ogledate že danes od desete ure dopoldne.

Vodenje odbora prevzel kar Rudolf Maister

Prva umetnostna razstava v Mariboru se je odprla 8. decembra 1920 v treh sobanah bivše kazine, ki so danes del Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor. Pobudo za razstavo je dal slikar Viktor Cotič, vodenje organizacijskega odbora pa je prevzel sam general Rudolf Maister, razstava je bila postavljena na pobudo slikarja Viktorja Cotiča.

Rekonstrukcija ni mogoča

“S to razstavo je likovno življenje končno postalo del mariborskega javnega življenja. Še več, po odprtju prve razstave se v našem mestu delovanje na področju likovne umetnosti kljub težavam in zastojem ni več ustavilo, zato razstavo upravičeno štejemo kot začetek kontinuiranega organiziranega delovanja na področju likovne umetnosti. Razstava je odlična priložnost, da predstavimo zanimive začetke, hkrati pa tudi, da ob jubileju potegnemo črto in premislimo, kaj smo v stotih letih dosegli,” so za STA povedali v galerji.

Vabilo na prvo razstavo, vir: Fb UGM Maribor

Natančna rekonstrukcija razstave iz leta 1920 za zdaj ni mogoča. Veliko del so identificirali po opisih ter s pomočjo fotografij. Našli pa so jih le nekaj, ki jih hranijo javne in zasebne zbirke. UGM zato poziva ljudi, ki bi morda na zidovih opazili katero izmed umetnin k iskanju del s prve razstave, da bi jih lahko znova pokazali javnosti.

UGM zato poziva ljudi, ki bi morda na zidovih opazili katero izmed umetnin, k iskanju del s prve razstave, da bi jih lahko znova pokazali javnosti.

V kolikor se bodo novi lastniki s tem strinjali, nameravajo v UGM reprodukcije objaviti na ekranu UGM. Razstava bo na ogled od 26. februarja do 18. aprila 2021.