V Letnem kinu Minoriti bo to soboto, 5. avgusta 2017, mariborska premiera najnovejšega filma Emirja Kusturice Na mlečni poti, ki se v filmu podpisuje tudi kot scenarist, obenem pa nastopi v glavni vlogi. V Avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, kjer si je filmske projekcije doslej ogledalo že več kot 1550 ljudi, bo do konca avgusta prikazanih še 6 izbranih celovečernih filmov.

Prva avgustovska sobota bo nedvomno rezervirana za ljubitelje filmskih mojstrovin režiserja Emirja Kusturice, ki je film Na mlečni poti (On The Milky Road, 2016 / distribucija Cinemania Group) umestil v čas zadnje balkanske vojne. Film je bil premierno prikazan na filmskem festivalu v Benetkah, kjer je prejel nagrado mali zlati lev.

Projekcija najbolj odmevnega azijskega filma

V nadaljevanju poletnega filmskega izbora nas bo tok peljal med presežki različnih filmskih žanrov, zvrsti, obdobij in kontinentov. Prvič bo v Mariboru prikazan tudi eden najbolj odmevnih in občudovanih azijskih filmov leta, misteriozno kostumsko dramo Služkinja, korejskega režiserja Chan-wook Parka. Sledil bo najboljši film lanskega leta, po mnenju evropskih kritikov ter evropske filmske akademije, Toni Erdmann, pred njim pa še ‘Manchester By The Sea. Žanrsko bosta program zaokrožili animirana mojstrovina Rdeča želva, nizozemskega režiserja Michaëla Dudoka de Wita, za potešitev kinotečnih skomin pa digitalizirana slovenska klasika Dolina miru. Letošnji filmski izbor Letnega kina Minoriti bo obogatil tudi presenetljivi dobitnik oskarja za najboljši film, glavno moško vlogo in scenarij – Mesečina.

Filmski večeri se začenjajo ob 21.00

Izbran program celovečercev pa je dopolnjen s predfilmi, s katerimi organizatorji širši publiki predstavljajo raznolike mariborske filmske festivale, ki skrbijo za dobro filmsko ponudbo v mestu in širše v Sloveniji: StopTrik Festival,Enimation, Film na oko / Eye on Film, Student Cuts, Festival migrantskega filma /// Festival of Migrant Film in Festival LGBT filma.

Cena vstopnice za filme je 5 EUR, za brezposelne pa organizatorji omogočajo prost vstop, so sporočili iz Mariboxa.