Včeraj, 23. julija, so romsko restavracijo Romani Kafenava zatresli romunsko balkanski funk ritmi svetovno znane romske zasedbe Fanfare Ciocarlia.  Gre za 11 člansko skupino iz majhne vasice v Romuniji, ki s svojo energijo in glasbeno domiselnostjo navdušujejo po vsem svetu. Kot predskupina sta nastopila mariborski duo Harmelogic.

Osvojili že Evropo in ves svet

Njihovo glasbeno znanje potuje iz roda v rod, od očetov in dedkov so prevzeli živega duha, s katerim na vsakem koncertu zabavajo občinstvo in hkrati ohranjajo in predstavljajo dušo prave avtentične romske glasbe. S svojim odmevnim zvokom so osvojili že Evropo, Ameriko, Azijo ter Avstralijo. The Times of London so njihovo glasbo opisali kot »težko, težko zvočno pošast«.

Romska kultura bogati naše mesto

Koncert je nastal pod taktirko Združenja EPEKA, socialnega podjetja, v sodelovanju z Romskim društvom Romani kafenava dobrota in Romskim društvom Romano Pralipe. »Koncert je darilo Mariborčanom v vročih poletnih dneh, da Maribor zaživi ter da pokažemo, da romska kultura tudi bogati naše mesto. Pa tudi trubači takšnega kova ne pridejo vsak dan,« je povedal Štefan Simončič, predsednik Združenja EPEKA.

Mariborsko občinstvo se je v velikem številu zabavalo ob balkanskih ritmih

Takšni dogodki nastajajo predvsem v duhu ohranjanja romske kulturne dediščine ter spodbujajo povezovanje romske skupnosti z večinskim prebivalstvom. In kljub nedelji in slabemu vremenu, se je v prostoru pri Romani kafenava razvila neverjetna zabava, saj je tudi mariborsko občinstvo njihove balkanske tone povezalo v divji ples.