18°C

Tri leta zapora za 3,5 milijona evrov droge

16.04.2018 ob 10:58 16.04.2018 ob 17:29
Glede na količine droge, ki so jo so vpleteni v mamilarsko verigo proizvedli v hali v Slovenski Bistrici, se zdijo kazni zoper njih precej nizke.

Foto: SPK PU Maribor

Od četverice, ki so jo kriminalisti novembra lani izsledili zaradi obsežnega gojenja prepovedane konoplje v nekdanjem gospodarskem poslopju v Slovenski Bistrici, so se trije že pokesali. Četrti se bo na mariborskem sodišču o krivdi izjasnil v torek, danes pišeta Večer in Slovenske novice.

Po ugotovitvah kriminalistov so vpleteni v prostorih bivše polnilnice vina v Slovenski Bistrici, ki so jih najeli pod pretvezo, da potrebujejo prostore za delavnico za taljenje aluminija, pridelali tolikšne količine droge, da bi z njo lahko zaslužili okoli 3,5 milijona evrov.

Novembra lani so v povezavi z mamilarskim poslom kriminalisti prijeli tri srbske državljane, ki so jih zasačili pri gojenju marihuane, mesec kasneje pa je po pisanju Večera odklenkalo tudi ključnemu členu v verigi, slovenskemu državljanu Anžetu Posavcu, ki je posel vodil iz Ljubljane. Njemu podrejeni izvajalci so bili srbski državljani Nikola Nicović, Miloš Stanković in Radoslav Milanović.

Prenizke kazni?

Kriminalisti so zoper njih zbrali toliko dokazov, da se je večina po poročanju Večera odločila na sodišču priznati krivdo. Posavec, Nicović in Milanović so v četrtek v sodno dvorano vstopili s podpisanim sporazumom o priznanju krivde.

Sodnica mariborskega okrožnega sodišča jim je dosodila kazni, kot jih je predlagalo tožilstvo. Za Posavca je predlagalo tri leta zapora in stransko kazen 8300 evrov, za Nicovića in Milanovića pa dve leti in dva meseca zapora in stranski ukrep izgon tujca iz države za obdobje petih let.

Kazenski postopek še ni končan za Stankovića, za katerega je tožilstvo na predobravnavnem naroku predlagalo najnižjo kazen, eno leto zapora in petletni izgon iz države. Na prošnjo njegove zagovornice mu je sodišče dalo še nekaj časa za premislek in predobravnavni narok zanj preložilo na torek.

Glede na to, kakšne količine droge so vpleteni v mamilarsko verigo proizvedli v hali v Slovenski Bistrici, se zdijo kazni zoper njih precej nizke, še piše Večer. Tožilstvo jih namreč ni obtožilo sodelovanja v hudodelski združbi, za kar je predpisana kazen od pet do 15 let zapora, pač pa, da so kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami izvajali v sostorilstvu, za kar je predvidena kazen od enega do deset let zapora.

Del širše združbe?

Že na decembrski novinarski konferenci je namreč šef mariborskih kriminalistov namignil, da sumijo, da so bili štirje, ki so jih prijeli pri nas, (zgolj) izvajalci za veliko širšo kriminalno združbo. Kako daleč so kriminalisti s preiskovanjem ozadja mamilarskega posla v Slovenski Bistrici, ni znano, so pa na Večeru neuradno izvedeli, da je pomemben člen celotne operacije padel v neki drugi preiskavi na Hrvaškem.

Govor je o podjetniku iz Ljubljane Nenadu M., ki naj bi spomladi 2016 z lastnikom prostorov v Slovenski Bistrici podpisal pogodbo o najemu prostorov. Po podpisu pogodbe pa ga ni bilo več blizu, domnevno zato, da lastnik prostorov ni imel razloga, da bi kaj posumil, saj je Nenada M., ko so ga domnevno zaprli na Hrvaškem, pri nadaljevanju posla zamenjal Anže Posavec in skrbel za redno plačevanje najemnine za prostore, visoke račune za elektriko in ostalo.

STA

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

Zbirala denar za operacijo deklice, nato pa izginila

Šestletna Maša iz Pesnice pri Mariboru bi se morala prihodnji teden odpraviti na operacijo v ZDA, ...

FOTO in VIDEO: Andrej Šiško prepeljan v UKC Maribor

Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaz...

Eden največjih štajerskih delodajalcev povečuje prodajo in število zaposlenih

Družba za letos načrtuje dodatno rast prodaje v višini 63 milijonov evrov, njihovi najpomembnejš...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

FOTO: To je ostalo od znanega mariborskega lokala

Po dosedanjih informacijah je škode za okoli pol milijona evrov.

Zadnje novice

Pričela se je celovita prenova Lackove ceste

Včeraj so se pričela dela na Lackovi cesti od Pohorske ceste do Bezjakove ulice. Trenutno je zara...

Ta delovna mesta so najbolj podvržena depresiji

Nekatere službe so bolj depresivne od ostalih in tisti, ki jih opravljajo imajo pogosteje z duševn...

Popravek članka: Marprom išče nove delavce, sedanji s plačami nezadovoljni

Na spletnem portalu  www.maribor24.si  je bil dne 18.09.2018 objavljen članek novinarke z naslovo...