Mlada švedska aktivistka Greta Thunberg je na podnebnem vrhu Združenih narodov jezno očitala svetovnim voditeljem, da ne storijo dovolj za zaščito podnebja. Ta petek z začetkom ob 11.55 na Grajskem trgu se bo protestiralo tudi v Mariboru.

Vir: The Business Times

Mlada švedska aktivistka Greta Thunberg je na podnebnem vrhu Združenih narodov jezno očitala svetovnim voditeljem, da ne storijo dovolj za zaščito podnebja. »Kako si drznete,« je vzkliknila. Opozorila jih je, da jim mladi, ko jih bodo enkrat razočarali, tega ne bodo odpustili, poročajo tuje tiskovne agencije.

Okarala okoli 60 svetovnih voditeljev

»Smo na začetku masovnega izumrtja in vse, o čemer lahko govorite, je denar in pravljice o večni gospodarski rasti,« je dejala Thunbergova, ko so se ji v očeh počasi nabirale solze. »Kako si drznete, da s svojimi praznimi obljubami kradete moje sanje in moje otroštvo,« je okarala okoli 60 svetovnih voditeljev, ki so se zbrali na konferenci v New Yorku. »Če se boste odločili, da nas boste razočarali, vam ne bomo nikoli oprostili,« je še posvarila 16-letnica, ki je zagnala svetovno gibanje Petki za prihodnost.

Očitek članicam svetovne organizacije

Aktivistka je skupaj s 15 drugimi mladimi iz 12 držav pri otroškem odboru ZN vložila pritožbo, v kateri očitajo članicam svetovne organizacije, da ne storijo dovolj za okolje in s tem kršijo konvencijo ZN o pravicah otrok, so sporočili iz Sklada ZN za pomoč otrokom (Unicef). Šestinšestdeset držav je sicer izrazilo namero doseganja ogljične nevtralnosti do leta 2050, kot so ob začetku vrha sporočili iz ZN. Gre za skupno 10 regij, 102 mesti, 93 podjetij in 12 vlagateljev.

Pomembnejše od neopravičenih ur

Podnebni štrajk pa bo potekal tudi v Mariboru, ki ga napovedujejo predstavniki gibanja Mladi za podnebno pravičnost. Ta bo 27. septembra 2019, na Grajskem trgu, kjer bo pričel ob 11.55. Predstavniki gibanja zato pozivajo, da se ga udeležijo vsi, ne glede na to če imajo druge obveznosti v službi ali šoli. Navsezadnje je boj proti podnebnim spremembam, ki ga povzročajo slabe politične odločitve, bolj pomemben od »nekaj neopravičenih ur«.