V večih evropskih mestih so ponovno izbruhnili nasilni izgredi, v Montpellierju je umrl 14-letnik.

Navijaški izgredi.

Tekom svetovnega prvenstva smo bili priča navijaškim spopadom in nemirom po večih zahodnoevropskih mestih, še posebej v Franciji, Belgiji in na Nizozemskem. Ti nemiri so vedno sledili tekmam maroške reprezentance, tudi včeraj ni bilo nič drugače.

V nekaterih francoskih mestih je navijaško slavje ušlo izpod nadzora po uvrstitvi nogometne reprezentance v finale svetovnega prvenstva. Čeprav je večina mirno slavila zmago proti Maroku z 2:0, so se na Elizejskih poljanah v Parizu po poročanju medijev na kratko spopadli izgredniki in policisti. V Montpellierju je med slavjem umrl 14-letnik. Policija je imela več težav tudi v Bruslju, kjer so aretirali okoli 100 ljudi.

Najhuje v Montpellierju

V Montpellierju so se med seboj spopadli navijači Francije in Maroka in se z obeh strani obmetavali s petardami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med slavjem francoskih navijačev je 14-letnika zbil avto in ga smrtno poškodoval. Kot je sporočila prefektura v Montpellierju, je avtomobil v sredo zvečer z vso silo trčil v mladostnika, pri čemer je voznik pobegnil. Dečka so v smrtni nevarnosti odpeljali v bolnišnico, kjer je pozneje umrl, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Policija je avto našla zapuščen v bližini kraja nesreče in ga zasegla.

Kot je poročal RTL, je iz posnetkov na družbenih omrežjih razvidno, da so mladi navijači najprej strgali voznikovo zastavo. Nato je ta pospešil in enega od njih ujel.

Do napete situacije je prišlo tudi v Lyonu, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Kot poroča časnik Nice-Matin, je prišlo tudi do spopadov med navijači in policijo tudi v Nici in Cannesu.

V večini primerov pa je policiji vendarle uspelo vzpostaviti red, poškodovana je bila lastnina, na širšem območju Pariza je bilo aretiranih 115 ljudi, poroča televizijska postaja BFMTV.

Na ulicah Bruslja ponovno zavladalo izredno stanje

Nasilno je bilo tudi v Bruslju, kjer je lokalna policija aretirala 100 ljudi zaradi kršenja javnega reda, poškodovanja dveh policijskih vozil in prepovedanih ognjemetov, je poročala tiskovna agencija Belga s sklicevanjem na policijo. Promet v delih mestnega središča je bil oviran. Spopadi med policijo in navijači so bili tudi v Antwerpnu, kjer je prav tako več navijačev končalo za zapahi, poroča DPA.

Fotografije iz belgijske prestolnice kažejo člane posebne policijske enote v polni opravi ter goreče kupe smeti. Vendar pa je na fotografijah Belge moč videti tudi meščane, ki so zvečer začeli čistiti ulice.

V Maroku je bilo mirno

V Maroku so so se številni navijači z velikim razočaranjem odzvali na poraz proti Franciji, vendar pa so vseeno s ponosom pospremili prvo afriško reprezentanco med najboljšimi štirimi na svetu.

V Casablanci je marsikdo zapustil kavarne na pločnikih vidno razočaran, poroča nemška tiskovna agencija DPA, ko je Francoz Randal Kolo Muani v 79. minuti dosegel drugi gol. A večina Maročanov je do zadnje minute spodbujala svojo reprezentanco pred TV-ekrani. Večina restavracij je bilo polnih. 

Kljub porazu so številni Maročani s hupami in skandiranjem pokazali ponos nad ekipo. Maroška reprezentanca je postala prva afriška ekipa, ki se je uvrstila v polfinale mundiala.

STA