Maroko je med vodilnimi pri obnovljivi energiji. Preberite, kako jim je uspelo.

Foto: Heidelberg Materials

Afrika ima ogromno sončno zmogljivost, ki se je premalo izkorišča. To se že nekaj časa trudijo spremeniti v Maroku. Država v Severni Afriki se je tako uveljavila kot vodilni afriški proizvajalec energije iz obnovljivih virov, iz katerih želi do leta 2030 zagotoviti več kot polovico elektrike, pri čemer stavi na sončno energijo in na največjo koncentrirano sončno termalno elektrarno na svetu, poroča RTV Slo.

Ponašajo se z največjo koncentrirano sončno toplotno elektrarno na svetu

V Maroku si želijo postati s sončno energijo to, kar je Savdska Arabija z nafto. Že pred dvajsetimi leti so imeli obnovljivi viri le neznaten delež pri pridobivanju energije v Maroku, ki si je nato zadal energetski načrt, da postane s pomočjo sonca in vetra vodilni proizvajalec čiste energije na svetu.

Do leta 2020 so želeli doseči cilj 42-odstotnega deleža obnovljivih virov energije v skupni proizvodni zmogljivosti energije, ampak so se ustavili pri 37 odstotkih. Vseeno pa želijo, da bo ta odstotek do leta 2030 znašal 52 odstotkov, do leta 2040 že 70 odstotkov in do leta 2050 dosegel 80 odstotkov. Zato so se lotili obsežnih projektov obnovljivih virov, med katerimi najbolj izstopa sončna elektrarna Nur pri mestu Ouarzazate na robu Sahare v osrednjem delu države, ki je s 510 MW moči največja koncentrirana sončna toplotna elektrarna (CSP) na svetu.

Pri sistemu CSP se z uporabo zrcal ali leč sončna energija preusmerja v manjšo sprejemno točko, kjer se energija spremeni v toploto, ki poganja toplotni stroj, največkrat gre za parno turbino, ta pa potem podobno kot v klasični termoelektrarni proizvaja elektriko. Koncentrirane sončne elektrarne so sicer dražje, vendar je njihova prednost shranjevanje energije, tako da lahko proizvajajo elektriko tudi ponoči. S sončno sočno energijo se namreč segreva solna raztopina, ki ohranja toploto dlje časa in lahko ta poganja toplotni stroj tudi brez sonca, še piše RTV Slo.

Oskrbovala bo več kot 2 milijona prebivalcev in omogočala izvoz

Sončna elektrarna Nur se razteza na 3000 hektarjih in je razdeljena na štiri faze: pri treh gre za koncentrirane sončne elektrarne, v četrti fazi se bo medtem zgradila klasična fotonapetostna elektrarna s solarnimi kolektorji. Ta bo dodala 72 MW moči, kar pomeni, da ima elektrarna skupno moč več kot 580 MW. S takšno močjo bo lahko s čisto energijo oskrbovala več kot dva milijona prebivalcev in omogočila še izvoz elektrike.

Nur I in II sta koncentrirani sončni elektrarni, ki delujeta na tehnologiji paraboličnih korit. Pri Nur III se uporablja tehnologija sončnega stolpa. Nur I so dokončali leta 2016, ko se je uradno začela tudi gradnja Nur II in Nur III, ki sta bila končana leta 2018.

Slaba stran pri tovrstnih sončnih elektrarnah je sicer, da potrebujejo velike količine vode za hlajenje sistema in čiščenje zrcal. To predstavlja težavo na sušnih območjih, med katera spada tudi Maroko. Da se prebrodijo skozi sušna obdobja zato gradijo številne jezove, ki z vodnimi zajetji zagotavljajo oskrbo tudi ob pomanjkanju vode. Za sončno elektrarno Nur so tako postavili jez Mansour Eddhabi. Tja se steka voda iz okoliških dolin in se iz njega prečrpava do elektrarne.

Že peti na lestvici boja proti podnebnim spremembam

Priseganje na zelene vire energije se Maroku že obrestuje, saj se je lani na lestvici boja proti podnebnim spremembam Climate Change Performance Index (CCPI) uvrstil na peto mesto, za Dansko, Švedsko, Norveško in Združenim kraljestvom.

Sicer pa ima država namen z elektriko njo oskrbovati tudi druge države v severni Afriki in tudi Evropo, s katero je že povezan z dvema podmorskima kablovodoma, v načrtu pa je namestitev tudi tretjega. Nameravajo se lotiti tudi električne povezave z Združenim kraljestvom, še poroča RTV Slo.